in

Turizam može biti vodeći sektor u BiH

Slatka-Tajna.Eu

Konferencija „Turizam – prekretnica ekonomskog oporavka“ održana je u Sarajevu. Kako je istaknuto, vjeruje se da turizam može biti vodeći sektor u BiH, jer statistika pokazuje da imamo elemente kroz jasno definisane politike.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac, kazao je da je pred preuzimanje mandata zatekao situaciju da u ministarstvu nema zaposlenih dovoljno u ovom sektoru.

“Vjerujem da turizam može biti top sektor u BiH. Statistika pokazuje da imamo elemente kroz jasno definisane politike. Možemo učiniti ovaj sektor mnogo organizovanijim. Cijenim da imamo tradicionalni pristup i da moramo usmjeriti se u edukaciju našim ljudi. 2019. godine ostvarili smo milion i 600 dolazaka u BiH i 3 miliona i 300 noćenja. U 2020. smo imali 420 hiljada dolazaka i oko milion i 300 noćenja”, rekao je Košarac.

Dodao je da je Covid 19 itekako uticao na ovaj sektor.

“Pomoć je najpotrebnija radnicima u turističkoj privredi. U narednim danima ću sigurno sa ambasadorima Satllerom i Nelsonom zagovarati, i drugim, zagovarati ideju organizacijskog investicionog foruma za turizam u BiH”, rekao je Košarac.

Ambasador Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler istaknuo je da turizam može promijeniti cijelu priču kada je riječ o ekonomiji BiH.

“Učešće turizma trenutno u BDP-u zemlje je nekih 10 posto, ako pogledamo zemlje susjedstva i njegov potencijal, ovo je brojka koja može rasti sigurno i 15 posto”, rekao je Sattler.

Ambasador SAD Eric Nelson poručio je da USAID podržava razvoj turizma u Bosni i Hercegovini.

“USAID će u narednih pet godina za turizam donirati 20 miliona dolara. Jačanjem turizma jačaju se i ostali sektori. BiH je pretrpjela ogromnu štetu. Broj posjeta opao je za 83 posto u 2020. godine”, rekao je Nelson.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Dodao je da Ambasada SAD već nekoliko godina sarađuje sa UNDP-om te da promovira turistički projekat “Via Dinarica”.

Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a, kazala je kako se UNDP zalaže za zaštićena područja u BiH.

“Mnoge prirodne ljepote ostaju neiskorištene”, rekla je Nedara.

Ministrica turizma i zaštite okoliša Edita Đapo kazala je kako je važno pomoći da dođe do oživljavanja turizma.

“Potrebno je vidjeti kako doći do ubrzanog razvoja turizma, potrebna nam je brza koordinacija među institucijama. Oba entiteta i Brčko rade na strategijama razvoja turizma, radit ćemo na promociji BiH. Ministarstvo radi na puno projekata sa međunarodnim partnerima na razvoju turizma”, istakla je Đapo.

 

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

“Na etničkoj, vjerskoj, teritorijalnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi, prioritet je za Bosnu i Hercegovinu onemogućavanje bilo kakavog oblika diskriminacije “

Power Guide For Women | Empowering Women Through Self Improvement