in

HRT: Petrov: Prva godina rada Sabora

Slatka-Tajna.Eu
Predsjednik Mosta Božo Petrov

Predsjednik Mosta Božo Petrov

Foto: Oporbeni zarez / HRT

Predsjednik Mosta Božo Petrov gostujući u emisiji Hrvatskog radija komentiravši neizbor Zlate Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda, rekao je kako Most nije htio sudjelovati u glasanju jer su znali kako će završiti.

– Neslavno započelo, neslavno završeno. Nažalost, to je bio jedan performans, gdje smo mogli vidjeti da se dva predsjednika tuku na razini 8 c, rekao je.

– Da ne znam koga stavite na čelo Vrhovnog suda morate promijeniti nekoliko tijela, a jedno od prvih koje treba promijeniti je Državno sudbeno vijeće koje definira izbor sudaca. Najveći reformator pravosuđa u zadnjih 20 godina je osuđeni kriminalac – Zdravko Mamić – koji je to napravio samo da obori suce kako bi se oborila njegova presuda. Zamislite da on i drugi nastave pjevati. Tko je za to kriv? Suci, a tko je suce birao – Državno sudbeno vijeće, rekao je te naglasio kako je najvažnije promijeniti izborni zakon i mogućnost elektroničkog glasovanja.

Na pitanje kako bi po njima trebalo birati suce Petrov je rekao da treba postojati dobar monitoring.

– Treba napraviti što je Most predlagao, da imate pravo vidjeti sam natječaj i zadnji intervju – audio video snimka – onoga tko se javio. Tada je sve transparentno i znate zašto je netko izabran, a zašto nije.

– Predsjednik Zoran Milanović sada je predsjednik države, a prije nekoliko godina bio je predsjednik Vlade i imao moć mijenjati pa nije ništa mijenjao, rekao je predsjednik Mosta, te ga pozvao da ako zaista želi slobodnu državu od korumpiranih političara, sudaca, klijentelizma, da pokrene proces koji to jamči, a to je novi izborni zakon, elektroničko glasovanje.

Na pitanje može li to predsjednik države s obzirom da je sve u rukama Sabora i saborske većine.

– Vidimo način na koji izjavljuje da utjecaj kojeg ima u javnom prostor je poprilično velik i vjerujem kada bi sa takve funkcije dolazio pritisak da bi do izmjene sigurno došlo. 

Osvrnuo se i na lokalne izbore. 

– Most je ostvario solidan rezultat. Ponovili smo rezultate iz 2017. godine, ako gledate broj vijećnika čak i više od toga. Ostvarili smo uspjeh gdje smo dobili svoje načelnike i gradonačelnike gdje možemo pokazati kako se može voditi i na pravi način upravljati gradom, rekao je Petrov istaknuvši Sinj i Miru Bulja.

– On može biti kvalitetan saborski zastupnik i kvalitetan gradonačelnik. On osjeća ljude u svojoj sredini i zna što im treba. Volio bi da bude gradonačelnik kojeg će Sinj upisati zlatnim slovima u svoju povijest.

Dodao je i da će Most biti iznimno konstruktivna opcija, te da nitko neće koristiti kao sredstvo s kojim će mlatiti nekog drugog.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Mi procijenjujemo da HDZ svih ovih godina u Splitsko-dalmatinskoj županiji nije pokazao da je sposoban upravljati dobro svojom županijom i zato neće dobiti priliku. To je stranka koja je pokazala da, bar u Splitsko-dalmatinskoj županiji, može ostaviti samo spaljenu zemlju. Što se tiče grada dat ćemo priliku novim opcijama da pokažu jesu li sposobni. Želja mi je da u iduće u četiri godine zbog Mosta profitiraju ljudi koji žive u tom mjestu.

Kad je riječ o ovogodišnjoj turističkoj sezoni Petrov je rekao kako vjeruje da će biti bolja nego prošla.

Istaknuo je i da bi volio da cijepljenje bude na izbor i da se cijepe svi koji žele i trebaju.

– Trebamo slušati zdrav razum i medicinsku struku. Nikakve parapolitički instrumentalizirana tijela, političare koji tumače medicinske nalaze… treba slušati medicinsku struku i gledati njihove dokaze i istraživanja. Sad se pokazuje da nije cjepivo način na koji se možete 100-postotno zaštititi, a je li cjepivo mogućnost da se smanji rizik – možda i to ćemo vidjeti tijekom istraživanja. Ne želim da budemo slijepi i da se okrećemo kako netko drugi iza zavjese bi volio da se s nama upravlja. 

Istaknuo je i da još uvijek ne znamo na temelju kojih parametara Stožer donosi odluke.

– Dajte nam jasne kriterije i parametre. Volio bi da pratimo situaciju i na temelju medicinskih dokaza donosimo zaključke. Da imamo jasne parametre po kojima mjerimo situaciju i znamo što će nam se događati. Želim da su pravila jednaka za sve, da znamo kako stožer donosi odluke, po kojim parametrima i da tako funkcioniraju i ostale države.

Prvu godinu ovog saziva Sabora ocijenio je – bez okusa i mirisa.

– Zato jer nije bilo biti jednog ozbiljnog zakona, prave reforme. Niti jedna ozbiljna, kvalitetna mjera nije izglasana u Saboru već dugo vremena i to me boli, rekao je Petrov dodavši da preko 10-ak Mostovih inicijativa čeka na dnevnom redu.

– Dao bi im da ih prepišu i potpišu, ali samo da ih provedu, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

(FOTO) STIGLA ŠKODA: Mahir Mulalić preuzeo je svoju nagradu, svi se oduševili izgledom automobila!

Đoković izgubio set pa razbio Britanca