in

Rast temperature, stiže novi toplinski val

Slatka-Tajna.Eu
Petra Mikuš Jurković/DHMZ/HRT

Petra Mikuš Jurković/DHMZ/HRT

Foto: HRT / HTV

Od sutra ponovno rastu temperature, stiže nam novi toplinski val. Temperature će dosezati 35 stupnjeva i tu neće stati – sredinom tjedna u Zagrebu i Slavonskom Brodu prognozira se i do 38 stupnjeva. Meteorolozi su zbog visokih temperatura izdali žuti meteoalarm – upozorenje za potencijalno opasno vrijeme u središnjoj Hrvatskoj, Rijeci, na Kvarneru i dubrovačkom području. U kopnenom dijelu Hrvatske rashlađenje se očekuje potkraj tjedna.

Od ponedjeljka je opet na snazi upozorenje na umjerenu opasnost od djelovanja vrućine na zdravlje. U Slavoniji, Baranji i zapadnom Srijemu, nakon ugodnog jutra s temperaturom od 15 do 18, danju će biti vruće uz 33 ili 34 stupnja. Prevladavat će sunčano, gotovo i bez oblaka na nebu, a vjetar većinom slab.

Podjednako vruće i u središnjim predjelima – oko 34. Ujutro razmjerno ugodno sa 16 do 18 stupnjeva. Vjetar većinom slab, južnih smjerova, dok će na sjevernom Jadranu i u gorju popodne zapuhati umjeren jugozapadni vjetar. Gotovo mirno more popodne će zato biti malo valovito. Prevladavat će sunčano, mjestimice uz malu naoblaku te dnevnu temperaturu od 31 do 34.

Jutro u gorju svježe, oko 13, a na moru toplo od 20 do 23. Nakon tople i vrlo tople noći i u Dalmaciji će uz sunčano vrijeme dnevna temperatura porasti na 32 do 34, u unutrašnjosti i više. Popodne će pojačati vjetar s mora, koje će zbog toga biti malo, prema otvorenom i umjereno valovito. Na jugu zemlje će sunčano vrijeme popodne popratiti umjeren vjetar s mora, zbog čega će ono uglavnom biti malo valovito. Jutro toplo uz temperaturu od 21 do 24, a danju vruće od 32 do 34.

U utorak i srijedu na kopnu još toplije, danju će biti vruće i vrlo vruće. Prevladavat će sunčano, povremeno uz umjeren, u gorju na udare jak jugozapadni vjetar. U četvrtak su uz pritjecanje nestabilnog zraka izgledni pljuskovi i grmljavina, te okretanje vjetra na sjeverne smjerove, a bit će i manje vruće.

Na Jadranu se nastavlja sunčano vrijeme uz tople noći i vruće dane. U četvrtak i u unutrašnjosti Istre postoji mogućnost za grmljavinske pljuskove, koji se ne mogu isključiti ni ponegdje duž njezine obale. Puhat će umjereno jugo i jugozapadni vjetar, a u četvrtak postupno okretati na sjeverozapadni i zapadni.

Lipanj će u Hrvatskoj završiti sunčano, iznadprosječno toplo i s manjkom kiše. Sušu bi ponegdje mogli ublažiti pljuskovi, za sada najizgledniji u četvrtak, prvog dana srpnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

PJEVAČ I VODITELJICA ODUŠEVLJENI ISTOČNOM AFRIKOM: Berin i Lejla razmišljaju da se presele u Zanzibar

Janja Šegel isplivala A normu za OI u Tokiju