in

Erdogan otvorio gradilište budućeg Istanbulskog kanala

Slatka-Tajna.Eu

Turski predsjednik Recep Tayip Erdogan otvorio je gradilište prvog mosta projekta “Istanbulski kanal”, gigantskog kanala paralelnog s Bosforskim kanalom u Istanbulu, dok tu inicijativu kritiziraju opozicija i zagovornici zaštite okoliša.

“Danas otvaramo novu stranicu u historiji razvoja Turske”, rekao je šef države na svečanosti polaganja kamena temeljca mosta koji je dio projekta.

Kanal dug 45 kilometara, čiji projekt je lično podržao turski predsjednik, trebao bi predstavljati umjetni kanal zapadno od Istanbula spajanjem od sjevera prema jugu Crnog i Mramornog mora.

Kritičari optužuju Erdogana, na vlasti od 2003., da će taj projekt odvesti Tursku u ekološku katastrofu i veliko nepotrebno zaduženje.

Erdogan je gotovo cijeli govor posvetio odbrani projekta i nabrojao je opasnosti sve gušćeg brodskog prometa u Bosforu te izjavio da ovaj projekt garantira sigurnost građanima u Istanbulu i omogućuje Turskoj da zauzme važnije mjesto u međunarodnoj trgovini prometom brodova.

Projekt je izazvao kritike u inozemstvu, posebno u Rusiji koja se boji olakšanog pristupa Crnom moru brodovima ruskih protivnika iz NATO-a.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Prema odredbama konvencije iz Montreuxa, koja regulira plovidbu Bosforskim kanalon, jedinim prirodnim pristupom Crnom moru zemlje koje na izlaze na to more moraju ranije najaviti prolazak svojih brodova koji se tamo mogu zadržati samo ograničeno vrijeme.

“Taj projekt ne krši ni u kojem slučaju konvenciju iz Montreuxa”, rekao je bivši premijer Binali Yildirim koji je na svečanosti govorio nakon predsjednika.

 

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

“Zmajice” doputovale u Sarajevo

PUKLA BRUKA! LUKAS PROGOVORIO O SKANDALU SA SVADBE PRIJE I FILIPA! Zbog OVOG Ceca, Šaban i ja nismo htjeli da se pojavimo tamo!