in

Amira Hondo otkriva tajne savršeno uređenog doma i dijeli slike svojih ideja

Slatka-Tajna.Eu

Amira Hondo, uspješna dizajnerica interijera iz Konjica, već nekoliko godina bavi se uređenjem prostora. Na svom Instagram profilu @deco_konjic  redovno objavljuje fotografije svojih radova. Pozitivna energija u prostoru je primarni cilj. Zato su Amirini radovi prepuni toplih nijansi i prirodnih materijala, a pokoji boho detalj i svjetlost pridonose izgradnji njenog unikatnog stila.

– Radila sam na mjestima gdje se nisam pronalazila, i tek u posljednjih nekoliko godina sam odlučila da se bavim onim što stvarno volim i što mi dobro ide – kaže Amira Hondo, koja je s čitateljima „Azre“ podijelila savjete o uspješnom uređenju doma.

Kako je počela Vaša karijera uređenja prostora?

– Sve je krenulo kada sam otvorila svoj Instagram profil. Počela sam objavljivati fotografije svoga doma, a reakcije su bile veoma pozitivne i dobijala sam mnogo upita za pomoć pri uređenju, kako domova tako i kafića, a čak i ponuda za dekoracije svadbi i rođendana.

Odakle crpite inspiraciju?

– Inspiracija dolazi sama po sebi. Kada vidim neki prostor, odmah u glavi sklapam šta bi se tu moglo uraditi, a posebno volim spajati nespojive stvari.

Kada je riječ o uređenju prostora, odakle treba početi?

– Svaki prostor počinjemo uređivati s kvalitetnim odabirom krupnog namještaja, i tek onda biramo detalje koji daju toplinu i pečat tom domu.

U posljednje vrijeme većina slavnih i bogatih svoj dom uređuju u kombinaciji retro i modernog stila. Na koji način se kombiniraju u suštini dva suprotna stila?

– Sve više se uklapa retro stil s modernim. Stare stvari sve više prenosimo u moderne interijere i oni nam daju specifičnu atmosferu. Retro stvari moraju biti pažljivo odabrane, ustvari, ne treba nam gomila starog namještaja, jer stvari s poviješću savršeno se uklapaju s modernim. Kada uspijemo kombinovati retro stil s modernim, nastaje kreativan i jedinstven dizajn interijera. Važno je napomenuti da je retro stil povratak dizajnu u prošlost, ali u osvježenoj verziji. Moramo se usredotočiti na drveni, ukrašeni ili tapacirani namještaj. Obično je masivan zbog čega izgleda dobro u velikim interijerima. Retro zidni ukrasi su obično tapete s uzorkom koje su urađene u modernom stilu i poželjno je sve kombinovati s drvenim podovima.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Glavne karakteristike retro stila su kombinacija drvenih i modernih predmeta i jednostavnost interijera. U modernim interijerima stilizovanim kao retro često se koristi cigla. Prije nekoliko dana sam u modernu spavaću sobu unijela retro dašak, uradivši tapetu na zidu, a i u ostatku doma vrlo često volim da kombinujem retro i moderni stil.

Koje su prednosti retro, a koje modernog stila?

– Prednost retro stila jeste u tome što možemo iskoristiti stare stvari, možda čak od naših nena i ponovo ih oživjeti i spojiti ih s modernim stilom, koji je jednostavan i funkcionalan.

Kako izbalansirati praktičnost i funkcionalnost s toplinom porodičnog doma?

– Da bi dom bio praktičan i izbalansiran, a pri tome i funkcionalan i s toplinom, ja koristim detalje koji su od prirodnih materijala i koji daju toplinu svakom domu.

Kako urediti dom s detaljima, ali da se ne pretjera i ne postane kič?

– Da dom ne bi postao kič i pretrpan detaljima, moramo pažljivo birati boje, teksture, te sve usklađivati s ostatkom masivnog namještaja.

Uglavnom je poznato da bijela boja vizuelno povećava prostor, ali na koji način se možemo igrati s bojama, a da ne zagušimo prostor?

– Poznato je da bijela boja povećava prostor, ali isto tako ga pravi i sterilnim.  Da ne bismo to napravili, ako je osnova bijeli namještaj, poigrat ćemo se s detaljima u crnoj i bež boji, laganim dekicama, jastucima i detaljima u drugim bojama. Ja svojim klijentima često preporučujem kombinaciju crne boje s drvetom,  jer za mene je to za sada odlična kombinacija i odlično je prihvaćena.

Postoji li neki univerzalni savjet koji možete dati našim čitateljima, kada je riječ o uređenje doma?

– Naravno da postoji. Ukoliko niste sigurni u uređenje svoga doma, obratite se stručnim osobama, jer uz pomoć stručne osobe manje novca ćete potrošiti i  nećete kupovati besmislene stvari, nego ćete znati ciljano šta odabrati.

The post Amira Hondo otkriva tajne savršeno uređenog doma i dijeli slike svojih ideja appeared first on Azra Magazin.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

TUGA IZA OSMIJEHA Ko je Mahir Mulalić, nova zvijezda “Granda”: Sinoć suze radosnice, a prije samo tri mjeseca svijet mu se preokrenuo (Video)

TUGA! PREMINUO PJEVAČ U 55. GODINI ŽIVOTA!