in

Uspjeh turističke sezone ovisi o našoj odgovornosti

Slatka-Tajna.Eu
Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Foto: HTV / HRT

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović sudjelovao je u Glini na svečanom obilježavanje 30. obljetnice početka oružanog otpora srpskom agresoru na glinskom području gdje je novinarima odgovorio i na nekoliko aktualnih pitanja – o situaciji vezanoj za izbor predsjednika Vrhovnoga suda, epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj u kontekstu turističke sezone, te o pomoći Češkoj stradaloj u tornadu.

Uspjeh turističke sezone ovisi o našoj odgovornosti

Kada je pak riječ o turističkoj sezoni, Božinović je ustvrdio kako će njezin uspjeh ovisiti o našoj odgovornosti u pridržavanju svih donesenih epidemioloških mjera.

S tim u vezi, podsjetio je i na porast broja novozaraženih na području Zadra nakon sportskoga slavlja i na dijelu Dubrovačko-neretvanske županije. Ipak, kao razlog za optimizam Božinović je istaknuo činjenicu da Zadar ima jako dobru i sposobnu epidemiološku službu zboga koje neće “eksplodirati” broj novozaraženih, već će početi padati.

Ali, upozorio je, to nam je istodobno i pouka da se ponašamo drukčije, s obzirom na to da smo turistička zemlja i da dobrim dijelom ovisimo o turizmu i dolasku stranih gostiju. Spomenuo je da nam, i po prošlogodišnjim podatcima, najviše turista dolazi iz Njemačke koja pak ima jasne kriterije kada je riječ o broju novooboljelih u nekim područjima Europe s jasnom porukom svojim građanima da ne putuju u ona području koja nisu u “zelenom” području.

Novinari su ga pitali i hoće li ove turističke sezone biti zatvoreni noćni klubovi s kojima je prošle godine bio povezan broj novozaražnih.

– Moći će raditi noćni klubovi na otvorenom pod uvjetom da njihovi gosti ispunjavaju jedan od tri uvjeta – da su ili cijepljeni ili testirani u posljednjih 48 sata brzim antigenskim testom ili u posljednja 72 sata PCR testom ili da su preboljeli covid-19, rekao je ministar.

Ponovio je kako je potvrđeno da su unutarnji prostori noćnih klubova itekako pogodni za širenje virusa, ali i da se, ako situacija bude povoljna i ako bude visoki postotak cijepljenih, u nekoj kasnijoj fazi može razmišljati i o njihovu otvaranju.

Na pitanje o dvostrukim kriterijima – kažnjavanju mladenaca u Metkoviću, ali ne i za party u koji traje deset dana, Božinović je novinare podsjetio kako je je prethodno već rekao da bi ta pitanja trebali postaviti lokalnim stožerima.

Neće biti ustavne krize, vjerojatno nova procedura

Upitan o tvrdnji predsjednika Republike da su njegovu kandidatkinju Zlatu Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda, a koja nije dobila potporu Hrvatskoga sabora vrijeđali i zastrašivali te da će “opet interna klika odlučiti tko će biti predsjednik Vrhovnog suda”, Božinović je uzvratio da ne zna za tu izjavu.

Poručio je da je procedura izbora predsjednika Vrhovnoga suda održana u skladu s Ustavom i zakonom, da predsjednikov prijedlog nije prošao jer za njega nije glasovalo oko dvije trećine saborskih zastupnika, rekavši da će vjerojatno uslijediti i treći javni poziv i ponovna procedura uz boju razinu komunikacije.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Niječno je odgovorio na pitanje znači li to da slijedi ustavna kriza, istaknuvši kako je jasno da predsjednik Republike predlaže kandidata za predsjednika Vrhovnog suda na temelju javnoga poziva i mišljenja Državnoga sudbenog vijeća, a o imenovanju u konačnici odlučuje Hrvatski sabor.

Na novinarsku napomenu kako je predsjednik Milanović ustvrdio da “HDZ uništava državu, zatire Ustav i uništava Hrvatsku”, Božinović je odgovorio da je “HDZ unatoč svim izjavama koje ne dolaze samo od predsjednika Republike, stranka koja pobjeđuje, pogotovu u mandatu predsjednika Andreja Plenkovića, a po najrecentnijim istraživanjima uživa daleko najveću potporu hrvatskih građana”.

Smatra kako će tako vjerojatno i ostati jer većina građana vidi da se HDZ-ova vlada bavi rješavanjem problema iako radi u vrlo složenim uvjetima.

Solidarnost sa Češkom

Novinare je zanimalo i je li Vlada razgovarala o pomoći Češkoj nakon tornada koji ju je pogodio. Božinović je istaknuo da je Ministarstvo unutarnjih poslova i Ravnateljstvo civilne zaštite odmah ponudilo pomoć češkim kolegama koji su “nas izvijestili da im u ovom trenutku pomoć nije potrebna”.

Napomenuo je i kako su u stalnoj komunikaciji s njima. “Ako itko razumije naše prijatelje u Češkoj to smo mi u Hrvatskoj, a znamo i kakav je bio odgovor Češke i EU u cjelini na ono što nas je zadesilo na Banovini i u Zagrebu”, rekao je.

Ocijenio je da su solidarnost i duh zajedničkog odgovora na krize nešto što u Europi stasa i jača. Ministra je podsjetio da je do nedavno naglasak bio na bilateralnoj suradnji koja će se njegovati i u buduće.

– Ali da bi sustav na razini Europe bio što učinkovitiji, jer će zbog klimatskih promjena ovakvih situacija biti sve više pa se diljem svijeta i Europe, moraju se udruživati kapaciteti kako bi se brzo, učinkovito i solidarno odgovorilo na takve izazove i prijetnje, zaključio je ministar Božinović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Kafa možda sprečava hronična oboljenja jetre

BiH za kraj bajkovitog EP pregazila Švedsku i odškrinula vrata SP