in

U Požegi štete od snažne tuče, dio mještana bez struje

Slatka-Tajna.Eu
Štete od nevremena na području Požege

Štete od nevremena na području Požege

Foto: Ivica Galović / PIXSELL

Nevrijeme koje je poslijepodne pogodilo Požegu i okolicu uzrokovalo je štetu na kućama i automobilima, a dio grada i okolnih naselja ostala su bez električne energije, izvijestilo je Ravnateljstvo civilne zaštite. Padala je tuča veličine oraha, a mještani su led uklanjali doslovno lopatama.

Županijski centri 112 Požega i Osijek i dalje primaju dojave o nastalim štetama zbog oštećenih krovova i poplavljenih kuća, oštećenih vozila, srušenog drveća i električnih stupova. 

Jako nevrijeme praćeno tučom, koje je pogodilo Požegu i širu okolicu oko 16.30, izazvalo je štete na kućama, automobilima i električnim stupovima, a najviše u samom gradu Požegi i naselju Treštanovci. Bez električne energije ostao je dio grada Požege i okolna naselja Eminovci, Tekić, Svetinja, Šeovci, Ramanovac, Bertelovci, Ramanovci, Šeovci, Turnić, Jakšić i Treštanovci. Za sada nema dojava o ozlijeđenim osobama. 

Na poljoprivrednim površinama šteta je stopostotna. Od ječma i uljane repice ništa nije ostalo. Na terenu su vatrogasci i hitne službe koje saniraju štetu. 

– Večeras je najveća vjerojatnost za intenzivno grmljavinsko nevrijeme na području Međimurja, Hrvatskog zagorja i Podravine. Intenzivnih lokalnih pljuskova može biti lokalno i u Slavoniji, istaknula je Petra Mikuš Jurković, prognostičarka HRT-a u središnjem Dnevniku.

“Budite spremni na nevrijeme”

Stožer civilne zaštite pozvao je prijepodne građane da budu spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu te da se zaštite od munja, kao i oštećenja na imovini i drveću.

Pozivajući su upozorenje Državnog hidrometeorološkog zavoda za grmljavinsko nevrijeme kasno poslijepodne i osobito navečer na području Međimurja, Hrvatskog zagorja, Podravine te Slavonije i Baranje, Stožer poziva građane da budu pripremljeni na moguće lokalne bujične poplave, olujne udare vjetra i tuče, te na moguće prekide u aktivnostima na otvorenom te u prometu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Na području osječke regije očekuje se lokalno izraženije grmljavinsko nevrijeme s mogućom tučom. Na području zagrebačke regije očekuje se lokalno moguć izraženiji grmljavinski pljusak, osobito na sjeveru.

Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni, kaže se u upozorenju.

Munje kao svjetlosno i grmljavine kao zvučno očitovanje pražnjenja nagomilanog elektriciteta u atmosferi, zbog svoje opasnosti su u tradicijskim kulturama oblikovale različite oblike štovanja, a i danas imaju snažan psihološki učinak, osobito izvan urbanih područja, gdje je čovjek izložen prirodnim silama.

Munja i grom i danas predstavljaju prirodnu katastrofu od kojih u Hrvatskoj smrtno strada manji broj građana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Junaka Nizozemske se odrekli u domovini

Otkriveno ko je fatalna navijačica koju porede s Larisom Rikelme