in

ThyssenKrupp: Evropa nema dovoljno čelika

Slatka-Tajna.Eu

Evropski proizvođači čelika rade punim kapacitetom kako bi držali korak sa snažnim rastom potražnje, nakon višegodišnjeg razdoblja prekomjerne opskrbe, upozorio je direktor odjela za čelik u njemačkom Thyssenkruppu.
“Proizvodnja u Evropi teško drži korak s potražnjom”, rekao je Bernhard Osburg.

Evropski proizvođači povećali su proizvodnju, ali to nije bilo dovoljno i mnogi potrošači u industriji žalili su se proteklih mjeseci na nestašicu repromaterijala.

Svjetsko tržište čelika bilo je zasićeno proteklih godina, ali to je razdoblje završilo, upozorio je čelnik njemačkog diva. Kina je vrlo brzo uspostavila kontrolu nad širenjem koronavirusa i bilježi “izuzetno visoku potražnju za čelikom”, objašnjava.

To je potaknulo Peking da smanji porezne olakšice na izvoz čelika i na tržištu sada nema dovoljno kineskog čelika.

Ono malo čelika na tržištu odlazi u SAD, gdje su cijene više nego u Evropi.

Evropi trenutno nedostaje 20 miliona tona valjanog čelika, što odgovara oko 20 posto prosječne godišnje potražnje, navodi Osburg, a manjak se po njegovim riječima može pripisati mjerama zaštite evropske industrije čelika.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuCijene čelika naglo su porasle, a cijene željezne rude dosegnule su rekordne nivoe, rekao je.

Ponuda će teško držati korak s potražnjom i u predstojećem razdoblju jer su mjere poticanja evropske i američke ekonomije nakon pandemije tek stupile na snagu, podsjeća Osburg.

Male su šanse da će sektor proizvodnje čelika u dogledno vrijeme imati većih problema, zaključuje.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

IBRO BUBLIN JOŠ ŽIVI S RODITELJIMA: Zbog ljubavi bih se odselio u Srbiju

ZERINA HEĆO SE NE PREDAJE: Sve ružno je iza mene