in

Skoro pet miliona za privrednike i obrtnike Ilijaša po stopi od nula posto

Slatka-Tajna.Eu

Rukovodstvo Bosna Bank International (BBI) – članica Uprave Emina Šišić i direktor Sektora za poslovanje sa pravnim licima Damir Zukanović, te načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić potpisali su  ugovor o subvencioniranoj liniji za podsticaj privrednim subjektima s područja ove Općine. Riječ je o posebno kreiranoj liniji putem koje će privrednici i samostalni preduzetnici, kao i fizička lica čije se sjedište ili poslovna jedinica nalaze u Općini Ilijaš moći u BBI banci dobiti finansijska sredstva po subvencioniranoj stopi od nula posto.

“Ovo je druga godina zaredom u kojoj smo ostvarili partnerstvo s Općinom Ilijaš. BBI banka obezbjedila je u ovu svrhu 4.750.000 KM iz vlastitih izvora i snosi rizik povrata sredstava. Općina obezbjeđuje troškove regresiranja profitne marže, a Banka ne naplaćuje troškove obrade, pa su ova sredstva praktično besplatna za klijente. Period otplate je od 12 do 60 mjeseci. Inače, Općina Ilijaš ima velike potencijale – metalurški je centar, ima razvijenu drvnu industriju i dobre prilike za razvoj turizma. Prošle godine linija je realizirana u cjelosti i 12 privrednika je iskoristilo sredstva. Prema našim analizama ročnost je bila oko 42 mjeseca, što je pokazatelj da su sredstva koristili za investiciona ulaganja ili za proširenje proizvodnih kapaciteta. Ove godine u saradnji sa Općinom, imamo još bolje i fleksibilnije uslove, nema nekih ograničenja, sve industrijske grane, osim onih koje nisu u skladu sa principima poslovanja BBI, mogu konkurirati za ova sredstva. Nadamo se i želimo ohrabriti i male porodične biznise da apliciraju i prošire poslovanje, kako bi im pomogli da postanu veliki. Također, u ovom periodu očekujemo da će biti više kratkoročnih finansiranja koja će se koristiti za pokrivanje tekućih obaveza”, izjavila je Emina Šišić, članica Uprave BBI banke i pozvala privrednike da se sa zahtjevima i pitanjima obrate u poslovnicu BBI banke u Ilijašu.

U svom obraćanju općinski načelnik Akif Fazlić istakao je da u narednoj godini očekuje privredni rast, te da je subvencionirana linija jedna od mjera koje ova Općina provodi kako bi pomogla privrednicima i samostalnim obrtnicima da očuvaju radna mjesta i prošire kapacitete.

“Povoljna sredstva, odnosno sredstva bez troškova obrade i profitne marže, prošle godine iskoristilo je 12 privrednih subjekata. Subvencionirana linija pokazala se kao jako uspješan projekat i to nas je ponukalo da i ove godine kreiramo ovaj program, putem javnog poziva bankama. Općina je za subvencioniranje izdvojila 100.000 KM, čime će biti pokriveni svi troškovi profitne marže. Maksimalan rok otplate je do pet godina, a ove godine smo i podigli limit finansiranja za velike firme koje zapošljavaju iznad 250 radnika, i sada je to 500.000 KM. Očekujemo izuzetne efekte u smislu očuvanja radnih mjesta i proširenja kapaciteta poslovanja”, kazao je načelnik Fazlić.

Uskoro će u dnevnim novinama i na službenim web stranicama Banke i Općine Ilijaš biti objavljen Javni poziv privrednicima, sa svim uslovima za apliciranje za subvencionirana sredstva. Zainteresirani privrednici sve informacije o povoljnim sredstvima mogu dobiti u najbližoj poslovnici BBI banke ili putem e-maila: corporate@bbi.ba, kao i u Općini Ilijaš.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Nakon potpisivanja Ugovora, u organizaciji Općine Ilijaš održan je sastanak sa 40-ak privrednika ove Općine sa kantonalnim ministrom privrede Adnanom Delićem. Ovom prilikom privrednici su upoznati sa programima mjera koje je Vlada Kantona Sarajevo usvojila u cilju podrške privrednim aktivnostima i kreiranju novih radnih mjesta. Istaknut je i doprinos BBI banke u smislu finansijske podrške privrednicima sa područja Kantona Sarajevo putem linija finansiranja za koja je Vlada KS u prethodnim godinama obezbijedila sredstva u budžetu iz koje se regresiraju troškovi profitne marže finansiranim privrednim subjektima.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Drama u produžecima: Italija srušila Austriju za četvrtfinale

BOSNA I HERCEGOVINA IMA NOVOG ŠAMPIONA: Mahir Mulalić je pobjednik “Zvezda Granda”