in

Plenković na svečanosti Dana slovenske državnosti

Slatka-Tajna.Eu
Premijer Plenković na svečanosti Dana slovenske državnosti

Premijer Plenković na svečanosti Dana slovenske državnosti

Foto: HRT / HTV

Hrvatski premijer Andrej Plenković sudjelovao je na 30. obljetnici samostalnosti Slovenije, a u čestitci je istaknuo veze dvaju naroda u povijesti i u vrijeme njihova osamostaljenja prije 30 godina.

– Hrvatska i Slovenija su dvije prijateljske zemlje, a Hrvati i Slovenci dva prijateljska naroda. Ono što nas dijeli je sitnica u odnosu na ono što nas povezuje, kazao je premijer Plenković u čestitci domaćinima na središnjoj svečanosti u Ljubljani, pa izrazio zadovoljstvo što je na nju pozvan. Slovenski premijer Janez Janša prije mjesec dana u Zagrebu je sudjelovao na svečanom koncertu u povodu hrvatskog Dana državnosti.

Čestitam vam od sveg srca na 30 godina samostalnosti, rekao je Plenković i dodao da su slovenski Državni zbor i Hrvatski sabor 1991. godine na isti dan donijeli ključne odluke koje su dovele do konačne samostalnosti dviju zemalja.

Prisjećajući se tadašnjeg povijesnog okvira u Europi, kao i pada Berlinskog zida, hrvatski premijer je podsjetio da je u to vrijeme došlo do samostalnosti i nezavisnosti i drugih država, no da Hrvatska i Slovenija do toga nisu stigle na miran način.

– Oboje smo bili žrtve agresije, i jedni i drugi znamo što je rat, rekao je Plenković. Te činjenice, po riječima premijera, i danas povezuju Hrvatsku i Sloveniju koje bolje od drugih znaju “što se onda događalo”.

Plenković je Sloveniji zaželio i uspješno predsjedanje Vijećem EU-a u drugoj polovici ove godine, rekavši da je siguran kako će u tom procesu Slovenci dati značajan doprinos svojim znanjem i kreativnošću. Poručio je da će Slovenija pritom u Hrvatskoj imati partnera i prijatelja.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Svečanosti proslave 30. obljetnice samostalnosti Slovenije u Ljubljani prisustvovali su i premijeri Austrije i Mađarske Sebastian Kurz i Viktor Orban, ministri vanjskih poslova Italije i Portugala, te predsjednik Vijeća Europske unije Charles Michel.

U središnjem govoru na početku svečanosti prisutnima se obratio predsjednik Borut Pahor, pozvavši na zajedništvo u različitosti, na prekid političkih svađi i na stvaranje “trećeg konsenzusa” o tome kako će se Slovenija razvijati u idućih 30 godina. Po njegovim bi riječima to trebao biti dogovor o razvoju zemlje kroz pametnu i zelenu” strategiju, uz jačanje pluralnosti i dijaloga u društvu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

PRONAŠLA JE NOVU STRAST: Gabrijela Pejčev o poslu u doba korone

Moratinoj djeci prijetili smrću nakon promašaja na EP