BosnianCroatianDutchEnglishFrenchGermanItalianSerbianSpanishSwedish

Switch to the dark mode that's kinder on your eyes at night time.

Switch to the light mode that's kinder on your eyes at day time.

in

“Milošević je predlagao granice iz 1939., plus Cazin, Kladušu i Bihać koje je nazvao “turska Hrvatska””

Slatka-Tajna.Eu

Stjepan Mesić u svom stilu bez imalo uvijanja: “Milošević je predlagao granice iz 1939., plus Cazin, Kladušu i Bihać koje je nazvao “turska Hrvatska””


Stjepan Mesić dao je intervju za BBC.

Stjepana Mesića, posljednjeg predsjednika Predsjedništva Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ), jedna od izgovorenih rečenica: “Obavio sam zadatak, Jugoslavije više nema – hvala vam lijepo!“, ga je obilježila.

Trideset godina kasnije, u razgovoru za srbijanski BBC, Mesić kaže da tumačenje da je time potvrdio da je on radio na rušenju Jugoslavije – nije tačno.

– Slovenija i Hrvatska su proglasile samostalnost – dakle, federacije više nema, Predsjedništva više nema. Ja sam sebi postavio zadatak da ishodimo konfederalni model i u tome nisam uspio, države više nema. Šta sam ja mogao, da otvorim zubarsku ordinaciju da bih ostao u Beogradu – kazao je Mesić.

Prije nego što je postao dio posljednje garniture jugoslavenske vlasti, Stjepan Mesić bio je premijer Hrvatske kao federalne jedinice u okviru SFRJ, dok je po povratku u Zagreb postao predsjednik parlamenta.

Vrhunac političke karijere doživio je 2000. godine, kada je kao nasljednik Franje Tuđmana, u dva mandata obavljao funkciju predsjednika Hrvatske.

Tri decenije kasnije, Mesić kaže da su protivnici takvog koncepta bili brojniji i jači.

Osim preispitivanja uloga srpskog i hrvatskog predsjednika Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana, Mesić navodi tadašnju Jugoslovensku narodnu armiju (JNA) kao jednog od ključnih faktora za donošenje odluka.

– Vojska je bila ugrožena i tražila je sponzora. Oni se jesu naslonili na najjaču republiku, na Srbiju, ali time su gubili komponentu Jugoslavije. Iako je vojskom formalno upravljalo Predsjedništvo SFRJ, ono je odluke donosilo veoma teško jer je bilo duboko podijeljeno između članova koji imali stavove bliske srpskim i ostalih, pa su se glasovi često jednako dijelili – 4:4 – kazao je Mesić.

Dodao je da je u najmanje tri navrata JNA željela da preuzme kontrolu nad događajima koji su eskalirali, prije svega kroz junski desetodnevni rat u Sloveniji, pa sve žešćim sukobima lokalnih Srba sa hrvatskim vlastima, kao i raspirivanjem sukoba u Bosni i Hercegovini.

– Vojni vrh je želio da donesemo odluku da vojska po svome nahođenju može upotrebiti silu, koliko god želi i gdje god želi. A to je bio klasični pokušaj vojnog udara – rekao je Mesić.

Direktna telefonska linija Tuđman-Milošević
Ilustraciju još direktnijeg pokušaja vojne akcije Mesić vidi u raketiranju zgrade Banskih dvora u centru Zagreba, gdje su se u tom trenutku sastali hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, jugoslavenski predsjednik Stjepan Mesić i jugoslovenski premijer Ante Marković.

– Raketa je udarila u trenutku kad je Tuđman primio poziv i uzeo telefonsku slušalicu iz ruku svoje sekretarice. Bio je to klasični vojni udar – ako ubiju Tuđmana, na njegovo mjesto dolazi predsjednik Sabora; ako ubiju mene, na moje mjesto dolazi Crnogorac Branko Kostić; a ako ubiju Markovića, na njegovo mjesto dolazi njegov zamjenik Mitrović, srpski kadar. Vojska bi tako preuzela punu kontrolu – ispričao je Mesić.

U napadu je jedan građanin ubijen, visoki zvaničnici ostali su nepovrijeđeni, JNA je tvrdila da je Hrvatska sama bombardovala zgradu sopstvene vlade.

Još jedna telefonska slušalica je, prema Stjepanu Mesiću, odigrala veoma važnu ulogu u prvim mjesecima rata u kome se raspadala Jugoslavija.

– Iz Beograda su 1991. došli specijalci koji su instalirali direktnu telefonsku liniju Tuđman-Milošević i ona je funkcionisala sve dok ja nisam došao za predsjednika Hrvatske 2000. godine. Dok se ratuje na život i smrt, a rat nije čak ni proglašen, njih dvojica svakodnevno komuniciraju – kazao je Mesić.

Tuđman nije znao da glumi
Približavanju dvojice nacionalnih lidera kumovao je sam Mesić, i to priznaje da je učinio kroz prijedlog tadašnjem srpskom članu Predsjedništva SFRJ Borisavu Joviću da probaju da zaustave rat koji već počinje.

Ideja je bila da njih dvojica organiziraju sastanak u četvoro, sa Miloševićem i Tuđmanom. Međutim, nacionalni lideri na kraju dogovaraju sastanak bez svojih predstavnika u saveznim institucijama Jovića i Mesića, pa se historijski susret odigrava u vojnom lovištu Karađorđevo.

– Upozorio sam Tuđmana da Milošević vara i da mu ništa ne smije vjerovati. A on me pitao da li ja zaista mislim da je Milošević pametniji od njega – rekao je Mesić.

Prisjetio se da je Tuđman u Karađorđevu bio samo sa šefom kabineta, a kasnijim hrvatskim premijerom Hrvojem Šarinićem, i da su se po povratku u Zagreb našli u jednoj od vladinih zgrada.

– Tuđman nije znao da glumi – bio je sav crven i ozaren u licu. “Sve je riješeno, sve je, rata više riješeno nema” – likovao je, odmah tražio mape od savjetnika koje su stavili na sto i pokazali da Milošević predlaže granice iz 1939., plus Cazin, Kladušu i Bihać koje je nazvao turska Hrvatska – ispričao je Mesić.

Još ćemo da vidimo koga će da vješaju
Kazao je da u tom trenutku nije dijelio Tuđmanovo ushićenje.

– Pitao sam Tuđmana šta kaže na to kaže Alija Izetbegović (predsjednik Predsjedništva BiH), a on mi je pokazao prstima makaze – kad se ovako spoje srpske i hrvatske makaze, nema mjesta za Aliju. Za mene je to odmah značilo da počinje rat – kazao je Mesić.

Na naredni susret Miloševića i Tuđmana u makedonskom Tikvešu Mesić nije ni pozvan, pa je on postajao sve svjesniji da njegov model novog političkog dogovora ima sve manje šanse za uspjeh.

– Sve je to padalo u vodu kad Tuđman i Milošević nisu željeli takav model – Tuđman je želio da pripoji dio Bosne, a i Milošević je želio 63 posto BiH. Milošević je varao svijet da se bori za Jugoslaviju, varao je Srbe da će živjeti u jednoj državi – nikad nije spomenuo Veliku Srbiju, ali je Srbima rekao da će živjeti u jednoj državi – istakao je Mesić.
Back to Top

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

POPOVIĆ OBJASNIO KAKO ĆE IZGLEDATI FINALE “ZVEZDA GRANDA”: Ko ima šansu za pobjedu?

Boja ljeta: 10 dokaza da je dašak tirkizne baš ono što domu treba

Back to Top
close

Log In

Or with username:

Forgot password?

Don't have an account? Register

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website. GDPR Privacy policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.

Hey Friend! Before You Go…

Get the best viral stories straight into your inbox before everyone else!

Don't worry, we don't spam

Close
Close