in

Kafa možda sprečava hronična oboljenja jetre

Slatka-Tajna.Eu

Novo istraživanje u Velikoj Britaniji pokazalo je da bi konzumiranje kafe moglo da pomogne u sprečavanju hroničnih bolesti jetre, piše britanski “Gardijan”.

Prema pisanju lista, naučnici su došli do zaključka nakon analiziranja podataka 494.585 učesnika projekta “Ju-Kej biobenk”, osmišljenog da pomogne u izboru genetskih i faktora okoline povezanih sa određenim uslovima.

Proučavajući prosječno zdravstveno stanje učesnika programa tokom 11 godina i uzimajući u obzir faktore kao što su indeks tjelesne mase, konzumiranje alkohola i cigareta, naučnici su ustanovili da je rizik od bolesti jetre kod onih koji piju kafu (u bilo kojoj zapremini) 20 odsto manji u odnosu na osobe koje ne piju kafu.

“To potvrđuje da je u velikoj grupi ljudi konzumiranje kafe dobro za zaštitu od teže bolesti jetre”, izjavio je jedan od autora studije profesor Pol Roderik sa Univerziteta u Sautemptonu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Gardijan” napominje da istraživanje ne može tačno da dokaže da kafa sama smanjuje rizik od hronične bolesti jetre, jer je učesnicima tokom istraživanja samo jednom postavljeno pitanje u vezi s navikom pijenja kafe.

“To, međutim, pokreće pitanje da li bi možda (kafa) mogla predstavljati efikasnu intervenciju u sprečavanju težeg oblika bolesti jetre, recimo kod onih gdje je veći rizik”, naglasio je Roderik.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Nesvakidašnja momačka soba govori sve

Uspjeh turističke sezone ovisi o našoj odgovornosti