in

Češka vida rane, teški prizori na svakom koraku

Slatka-Tajna.Eu
HTV u češkom selu Hrušky

HTV u češkom selu Hrušky

Foto: HRT / HTV

Nakon razornog tornada, koji je u Češkoj ostavio 500 metara širok i 26 kilometara dug pojas uništenja, počelo je čišćenje terena. U pogođenim područjima raspoređeno je 1000 vatrogasaca, 160 vojnika i 360 policajaca. Stotine zgrada djelomično su ili potpuno razorene u sedam gradova i sela Južne Moravske.

Teško je i nezahvalno uspoređivati prizore s Banije nakon potresa i prizore iz Češke, prizori su i ovdje vrlo apokaliptični i uznemirujući, kaže reporter HTV-a Borko Brunović koji se za Dnevnik HTV-a javio iz sela Hrušky, nalom selu u kojemu živi oko 1.600 stanovnika. Selo je jako stradalo i policija je blokirala sve ulaze i izlaze.

Dva dana nakon razornog tornada posljedice se vide na svakom koraku. Gotovo da nema kuće koja nije oštećena, gotovo da nema automobila koji nije prevrnut. Stradale su dvije škole, a crkva je izgubila svoj toranj. Ljudi će treću noć spavati na otvorenome.

I Češka je, poput Hrvatske pokazala veliko srce. Volonteri pristižu, nema kuće na kojoj se ne radi, a u 24 sata prikupljeno je rekordnih 110 milijuna kuna. U početku je bilo problema s volonterima koji su odmah pohrlili na područje Južne Moravske i time otežali put žurnim službama i mehanizaciji, javlja Brunović.  

– Ovo je bila moja kuća, koju su tri generacije gradile gotovo stotinu godina. Tijekom pet ili deset minuta tornada potpuno je uništena, kaže Vit Pavalka, stanovnik sela Mikulčice. Vera Potočnikova, stanovnica Hrušky svjedoči kako su u njezinom selu svima kuće oštećene.

Sada ih pregledavaju statičari. U regijama Breclav i Hodonin već su izdali naloge za rušenje više od 60 kuća jer predstavljaju opasnost za stanovnike. Vjeruje se da pod ruševinama nema ljudi, ali ništa se ne prepušta slučaju.

U Hodoninu je tornado uništio i dom za starije. Pedesetak korisnika sele se u obližnju zgradu, a najteži slučajevi bit će preseljeni u dom za starije u Breclavu. Pomoć su poslale susjedne zemlje, a u Južnu Moravsku pristiže i velik broj čeških volontera.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Teško pogođena područja osobno je obišao češki premijer Andrej Babiš koji planira aplicirati za novac iz fonda solidarnosti EU-a, koji pomaže nakon velikih prirodnih katastrofa. Češko ministarstvo regionalnog razvoja objavilo je da će dati 16 milijuna eura kao hitna sredstva za obnovu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Ranunkule: Raskošna, nježna i elegantna "mala žaba"

Drama u produžecima: Italija srušila Austriju za četvrtfinale