in

Bolja informisanost nužan preduslov za bolju zaštitu bh. radnika u Sloveniji

Slatka-Tajna.Eu

Delegacija Agencije za rad i zapošljavanje BiH posjetila je institucije nadležne za oblast zapošljavanja koje djeluju u Republici Sloveniji s ciljem praćenja realizacije Sporazuma o zapošljavanju radnika iz Bosne i Hercegovine u Sloveniji.

Tom prilikom delegacija Agencije za rad i zapošljavanje BiH posjetila je nekoliko poslodavaca koji zapošljavaju bh. državljane, te je izvršen uvid u radno-pravne uslove u kojima rade.

U drugom dijelu posjete održani su sastanci sa rukovodstvom Zavoda za zapošljavanje Republike Slovenije, te rukovodstvom Nezavisnog sindikata radnika Republike Slovenije.

Tako je dana 23.6.2021. godine održan sastanak direktora Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine, mr. Muamera Bandića i direktora Zavoda za zapošljavanje Republike Slovenije, Mitje Bobnara. Fokus razgovora odnosio se na zaštitu prava radnika iz Bosne i Hercegovine koji su, putem navedenog sporazuma o zapošljavanju, zaposleni u Sloveniji.

Tom prilikom je konstatirano da najveći broj slovenačkih poslodavaca zapošljava radnike iz Bosne i Hercegovine ciljano tj. radnici se zapošljavaju putem slobodnog odabira poslodavca odnosno direktnim kontaktom između poslodavca i radnika, ali da u takvoj situaciji dio radnika ostaje uskraćen za informacije o pravima po osnovu rada, što proizvodi zloupotrebe od strane poslodavaca.

Stoga je zaključeno da je potrebno posvetiti dodatnu pažnju informiranju bh. radnika o njihovim pravima, te načinima zaštite radničkih prava u Republici Sloveniji. U tom smislu naglašena je uloga Info tačke za strance u Sloveniji, te Agencije za rad i zapošljavanje u Bosni i Hercegovini. Zaključeno je da se ovo pitanje u što skorijem periodu sistemski uredi između ove dvije institucije, a posebno da se definiše minimum informacija koje moraju biti predočene radnicima prilikom odlaska na rad u Sloveniju.

Na tom tragu 24.6.2021. godine direktor Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine, Muamer Bandić i predsjednik Nezavisnog sindikata radnika Slovenije Boris Perš održali su sastanak kojem su prisustvovali i radnici iz Bosne i Hercegovine.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Na sastanku je u osnovi potvrđeno da se radnici koji dolaze iz Bosne i Hercegovine na rad u Sloveniju trebaju temeljitije pripremiti za slovenačko tržište rada, a posebno u smislu upoznavanja o njihovim radničkim pravima ali i obavezama prema poslodavcu”, navode iz Agencije za rad i zapošljavanje.

U tom smislu zaključeno je da je neophodno izvršiti pripremu radnika pred odlazak na rad, upoznati ih sa minimumom prava iz radnih odnosa, skrenuti im pažnju na nedostatke i propuste koji su do sad uočeni, informisati ih o institucijama koje su nadležne za zaštitu prava iz radnih odnosa i omogućiti im kontakte sa istim.

Nadalje, zaključeno je da je radnicima potrebno posebno naglasiti da svaka institucija može reagovati i pružiti zaštitu prava iz radnih odnosa samo nakon prijave od strane radnika i da prijava predstavlja poziv nadležnim institucijama da se uključe u zaštitu tih prava.

Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine i Nezavisni sindikat radnika Slovenije su po ovom pitanju dogovorili saradnju.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Svečanim misnim slavljem vjernici proslavljaju godišnjicu ukazanja / Bljesak.info

Prioritet je učenje cijelog života