in

Bitno je da financijska pomoć dolazi, mi ćemo odraditi svoj posao

Slatka-Tajna.Eu
Jozić: Bitno je da financijska pomoć dolazi

Jozić: Bitno je da financijska pomoć dolazi

Foto: Dnevnik / HRT

Bitno je da pomoć dolazi i da će vlada Republike Hrvatske već u četvrtak donijeti tu odluku. Pomoć će biti financijskog oblika, transferirat će se prema Požeško-slavonskoj županiji, a onda ćemo mi dalje odraditi svoj dio posla, najavila je požeško-slavonska županica, Antonije Jozić i za Dnevnik HTV-a izvijestila je o stanju Požeško-slavonske županije nakon velike oluje.

Dvije velike oluje pogodile su Požeško-slavonsku županiju u niti mjesec dana mandata novoizabrane županice Antonije Jozić.

Prve okvirne procjene govore da će šteta na širem području iznositi nekoliko desetaka milijuna kuna.

Županica kaže da su građani već upoznati da štetu koja je na području lokalne samouprave mogu prijaviti svom gradu, odnosno općini.

– Proglasiti ćemo elementarnu nepogodu u danima koji slijede, no već su grad Požega i općina Jakšić dali uputu svojim građanima kako mogu prijaviti štetu. To će naravno učiniti i ostale jedinice lokalne samouprave koje su obuhvaćene ovom elementarnom nepogodom. Osim Požege i Jakšića jako je stradalo i područje Pleternice, Kutjeva i općine Kaptol gdje su zapravo najviše stradale poljoprivredne površine, objašnjava Jozić.

Nestanak struje

Brojne su kuće također stradale u nevremenu, a bilo je i prekida opskrbe električnom energijom.

– Što se tiče električne energije bilo je prekida jučer, najveći kvar je bio na području općine Jakšić gdje su dva naselja nestala bez električne energije. Ona je puštena jučer u kasnim satima nakon što su se sanirale posljedice na krovovima. Danas je bilo manjih sporadičnih prekida, međutim opskrba teče neometano, kaže Jozić i dodaje kako su žurne službe hrvatske elektroprivrede dobro odradile svoj posao.

Požeško-slavonska županica Antonija Jozić kaže kako su štete na građevinama velike, i da su stradali su brojni odgojno-obrazovni, zdravstveni, poljoprivredni objekti i industrijska zona u Požegi.

Dvije obitelji s područja grada ožege zatražile su privremeni smještaj i danas su u poslijepodnevnim satima smještene u gradske stanove, kaže.

Osiguranje i financijska pomoć

Ministri su u Požegi najavili da će Vlada već na sljedećoj sjednici donijeti odluke koje će biti usmjerene prema konkretnoj pomoći. Ministrica je rekla kako u ovom trenutku ne može govoriti o konkretnim iznosima pomoći.

– Bitno je da pomoć dolazi i da će vlada Republike Hrvatske već u četvrtak donijeti tu odluku. Pomoć će biti financijskog oblika, transferirat će se prema Požeško-slavonskoj županiji, a onda ćemo mi dalje odraditi svoj dio posla, najavila je Jozić.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Želim istaknuti da ministarstvo poljoprivrede gleda i sumira na koji način hitno može pomoći poljoprivrednicima jer štete na području Požeško-slavonske županije u dijelovima su stopostotne, dodala je.

Na pitanje u kojoj mjeri poljoprivrednici Požeško-slavonske županije osiguravaju svoje poljoprivredne površine, županica je odgovorila kako je od oko 10 tisuća zahtjeva koje ministarstvo poljoprivrede ima preko mjera ruralnog razvoja na godišnjoj razini, gotovo tisuću zahtjeva je s područja požeško-slavonske županije.

– To znači da su poljoprivrednici itekako svjesni da elementarna nepogoda, kada se dogodi, može imati katastrofalne razmjere. Izgleda da se poljoprivrednici osiguravaju i koriste mjeru sufinanciranja 70 posto iz fonda Europske unije, zaključila je županica.

Dodala je kako se danas na razini županije razgovaralo o tome da se županija uključi u sufinanciranje osiguranja, ali za onaj rizik koji nije pokriven prethodnim policama osiguranja zbog izbjegavanja dvostrukog financiranja.

Sustav protugradne opreme?

Na pitanje nedostatka protugradne opreme, Antonija Jozić je rekla kako je protugradna obrana na području naše županije je, kao i na području svih županija u Republici Hrvatskoj, u nadležnosti Državnog hidrometeorološkog zavoda.

– U posljednjih 20 godina razgovara se na temu učinkovitosti protugradne obrane. Ja bih uistinu voljela da struka kaže svoju konačnu riječ, i da se odrede mjere i načini sprječavanja ovakvih katastrofa, te i da se taj sustav uspostavi na području cijele Hrvatske, jer takav sustav ne može biti pitanje jedne županije, općine ili grada, nego mora biti cjelovit, zaključila je Jozić.

U posljednjih 20 dana ovo je drugo jako nevrijeme na istom području, jaka kiša je izazvala blatne bujice i poplavu na području Požege. Bilo je i poplavljenih domova.

– Proglašena je elementarna nepogoda, komisije rade svoj posao na terenu, šteta je djelomično sanirana i još uvijek se sanira po pitanju odvodnje cesta. Svaki dan prolazim tom dionicom i vidim djelatnike Hrvatskih cesta kako otklanjanju mulj iz kanala, kazala je županica.

– Danas smo s članovima vlade razgovarali i o tome da tu štetu, koja je nastala 6. lipnja ove godine, uvrstimo u objedinjeni zahtjev prema vladi RH. Obzirom na promptno reagiranje premijera jučer i četiri ministra danas, očekujem uistinu žurnu, konkretnu pomoć našim poljoprivrednicima i građanima koji su teško stradali uslijed ove prirodne nepogode, kaže.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Get Paid to Shop and Eat | Retail Jobs and Restaurant Work for Secret Shoppers

Danska je prvi četvrtfinalista EURA