in

BiH za kraj bajkovitog EP pregazila Švedsku i odškrinula vrata SP

Slatka-Tajna.Eu

Ženska košarkaška reprezentacija BiH na fenomenalan način je zaključila Evropsko prvenstvo na kojem je ispisala novu istoriju bh. košarke ostvarivši najbolji plasman ikada.

 „Zmajice“ su danas napravile novi podvig savladavši selekciju Švedske sa 82:63 u utakmici za plasman od 5. do 8. mjesta. Dakle, BiH će prvenstvo Evrope koje su zaigrale nakon 22 godine završiti na petom ili šestom mjestu (čeka se duel Španije i Rusije) što joj je donijelo plasman na kvalifikacioni turnir za Svjetsko prvenstvo naredne godine (osiguralo prvi šest selekcija sa ovog prvenstva).

Pulenke Gorana Loje završile su bajku na šampionatu Evrope. Sjajni turnir na kojem su ostvarile četiri pobjede i dva poraza krunisale su danas pobjedom protiv Švedske s kojom su odškrinule vrata Mundobasketa za koji će u februaru naredne godine boriti sa preostalih 15 selekcija (12 će izboriti plasman na SP).

Bh. dame odigrale su još jedan fenomenalan meč na EP, iako su i danas igrale bez Marice Gajić i Irine Vrnačić. Naprosto su pregazile Šveđanke i tako još jednom potvrdile da su pravi hit ovog prvenstva. Na krilima čudesne Džonkel Džons koja će vrlo vjerovatno biti MVP prvenstva, bh. tim je dominirao od početka meča i praktički riješio meč nakon prvih 10 minuta nakon kojih je imao plus 15 (25:10), a u tom periodu Džons je imala nestvarnih 19 poena i osam skokova.

U drugom periodu Džonsovoj su se priključile i ostale igračice, tako da je BiH uglavnom čuvala dvocifrenu prednost, a do kraja poluvremena ona je otišla na preko 20 razlike, tako da je nakon 20 minuta semafor pokazivao 55:31.

U nastavku Lojina četa je rutinski odigrala sačuvaši stečenu prednost iz prvog dijela nakon čega je uslijedilo novo slavlje bh. tima. Džons je odigrala još jednu monstruoznu partiju, ubacila je 34 poena uz 19 skokova i 4 asistencija uz nevjerovatan indeks korisnosti 51, sjajno su je pratile Nikolina Babić sa 17 poena i 7 asistencija, Nikolina Džebo je dodala 8, Miljana Džombeta je upisala 8 koševa, a Milica Deura je postigla , .

Nove bh. heroine u nedjelju se vraćaju kući.

Comments

Komentariši

Loading…

0
Legend

Written by Redakcija

Community ModeratorContent AuthorYears Of MembershipVerified User

Uspjeh turističke sezone ovisi o našoj odgovornosti

SLAVICA ĆUKETARAŠ NAKON KORONE: Sad sam još luđa nego prije