in

Nova pomoć MMF-a za najranjivije ekonomije

Slatka-Tajna.Eu

Planovi Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o novom fondu za „Otpornost i održivost“, kojim će se proširiti podrška na više desetaka ranjivijih zemalja, dobili su  međunarodnu podršku uoči predstojećih ključnih sastanaka.

Šefica MMF-a Kristalina Georgieva je predložila ovog mjeseca novi trust kako bi se bogatim zemljama omogućilo da dio svojih novih rezervi u MMF-u usmjere ka siromašnim i državama sa srednjim prihodima, a koje su COVID-19 ili klimatske promjene teško pogodile.

„To je nešto što svakako podržavamo“, kaže Lars Jensen, viši ekonomista Programa UN-a za razvoj (UNDP) i autor novog izvještaja o tome kako treba usmjeriti nova finansijska sredstva MMF-a.

Iz UNDP-a procjenjuju kako MMF-ov program „Trust za smanjenje siromaštva i rast“ (PRGT), od kojeg se očekuje da će igrati ključnu ulogu u dobrovoljnoj preraspodjeli novca „Specijalnih prava vučenja“ (SDR), obuhvata samo 55 najranjivijih svjetskih ekonomija u razvoju od ukupno 82.

Samo G7 bogatih država dobit će 283 milijarde dolara od ukupno izdvojenih 650 milijardi dolara SDR-a. Sve države sa „visokim dohotkom“ dobit će 438 milijardi dolara, dok će 75 najsiromašnijih zemalja dobiti 62 milijarde dolara.

Klima kao prioritet

Očekuje se kako će zbog korona krize, 47 od ukupno 82 ranjive zemlje ostati s bruto dugovima iznad nivoa koji se smatra održivim. Također, devet od 10 najosjetljivijih zemalja na klimatske promjene istovremeno su visoko ranjive ekonomije u razvoju.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku„Kao mogući razvojni cilj kanalisanja SDR-a u ranjive zemlje, bilo bi prirodno da prioritet bude klima zbog njenih globalnih implikacija“, ocjenjuje Jensen, dodajući da bi fond mogao čak biti i povećan putem zaduživanja na tržištima duga.

Lideri G7 već su podržali preraspodjelu 100 milijardi dolara novog SDR novca.

Georgieva je izjavila da je Kina izrazila interesovanje za učešće u programu i da očekuje da će to uraditi i druge velike ekonomije u razvoju.

Izvršni odbor MMF-a sastat će se radi razmatranja narednih koraka, a finansijski zvaničnici Grupe 20 vodećih ekonomija svijeta razgovarat će o pitanju preraspodjele SDR-a na sastanku u Veneciji u julu.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Jennifer Aniston: Brad i ja često razgovaramo, nema ništa neobično u tome / Bljesak.info

KAO JAJE JAJETU: Sloba Radanović ima dvojnika