in

Nije dobro ni previše ni premalo sna, kvalitet je najvažniji

Slatka-Tajna.Eu

Za dobar san nije ključno koliko ćemo sati spavati već sam kvalitet sna.

Odavno je poznato da zabrinutost i stres povećavaju intenzitet REM spavanja, posebno kada najviše sanjamo, što prouzrokuje njegovo rano započinjanje tokom noći. Time se smanjuje dubok san koji je organizmu potreban za oporavak kompletnog organizma.

Ako se intenzivno sanjanje nastavi tokom čitave noći, probudićete se osjećajući se iscrpljeno i bez motivacije. Istraživači, i oni koji su to iskusili, tvrde da je to obrazac spavanja koji karakteriše depresiju, piše The Guardian.

Međutim, ako nesanica i noćne more spriječe REM spavanje u smanjenju hormona stresa kortizola i smirivanja emocija od prethodnog dana, amigdala u mozgu ostaje u pojačanom stanju uzbuđenja.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Suicidalne misli

Klinička istraživanja pokazuju da amigdala deluje 60 odsto reaktivnije na emocionalno nabijene događaje ako vam nedostaje REM faza sna.

Istraživačica Denis Klark Poup otkrila je da nesanica kod adolescenata povećava rizično i impulsivno ponašanje koje može da vodi i suicidnim mislima.

I druge studije spavanja ukazivale su da je nesanica ključni faktor rizika koji određuje da li će osoba koja pati od posttraumatskog stresnog poremećaja ili velike depresije patiti od suicidnih misli.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Pad industrijske proizvodnje u maju od 3,2 posto

Švajcarci preletjeli skoro 12.000 kilometara, Englezi nijedan