in

Kineske vakcine manje efikasne protiv delte

Slatka-Tajna.Eu

PEKING – Antitijela koja nastaju pod uticajem kineskih vakcina protiv kovida 19 manje su efikasna protiv delta varijante virusa korona u poređenju sa ostalim sojevima, ali ipak nude zaštitu, rekao je državnim medijima jedan kineski stručnjak za zarazne bolesti.

Delta varijanta novog virusa korona, prvi put detektovana u Indiji, postaje globalno dominantna i lakše se prenosi, upozorio je prošle sedmice glavni naučnik Svjetske zravstvene organizacije.

Feng Ziđijan, istraživač i bivši zamjenik direktora kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, rekao je ovo kineskoj državnoj televiziji, ali nije saopštio više detalja.

On nije rekao o kojim je vakcinama riječ, ali je precizirao da spadaju u kategoriju neaktivnih vakcina, koje sadrže “usmrćeni” virus koji se ne može replicirati u ljudskom tijelu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Pet od sedam vakcina koje je razvila Kina za masovnu imunizaciju su neaktivne vakcine. Među njih spadaju vakcine kompanija “Sinovak” i “Sinofarm”, koje se koriste u zemljama poput Brazila, Bahreina i Čilea.

Delta varijanta je izazvala zarazu u tri grada u južnoj provinciji Guangdong, rekli su zvaničnici, gdje je potvrđeno 170 slučajeva od 21. maja do 21. juna.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

MUZIČKI KALADONT – Veče sa Ivanom Ivanovićem 502.

TEŠKI DANI ZA GOSPODINA LEGITIMNOG: Glasanje EPP-a razotkrilo razmjere debakla Hrvatske, prilika za probosanske stranke…