in

“BiH je u srcu Evrope, njeno prirodno mjesto je u EU”

Slatka-Tajna.Eu

Paulo Rangel uputio vrlo nedvosmislene poruke.

Zastupnik Evropskog parlamenta Paulo Rangel pozdravio je usvajanje rezolucije Evropskog parlamenta o Izvještaju o napretku Bosne i Hercegovine u 2019. i 2020. godini.

“Evropski parlament je usvojio izvještaj o Bosni i Hercegovini uz snažnu podršku integraciji u EU. Bosna je u srcu Evrope, a njeno prirodno mjesto je u EU. Poput EU, BiH mora biti projekat mira među narodima koji prihvataju san o zajedničkom prosperitetu”, poručio je na Twitteru Rangel, portugalski pravnik i političar Socijaldemokratske partije (PSD) koji je član Evropskog parlamenta od 2009. godine.

Rangel je također i potpredsjednik Evropske narodne partije koju predvodi Donald Tusk.

Evropski parlament je jučer u formi rezolucije, sa 483 glasa “za”, 73 protiv i 133 suzdržanih, usvojio izvještaj o Bosni i Hercegovini koji je pripremio i nedavno usvojio Komitet za vanjske poslove. Izvještaj je podijeljen u sedam poglavlja koja se odnose na proces pomirenja, funkcionisanje demokratskih institucija, vladavinu prava, osnovna ljudska prava, socio-ekonomske reforme, povezanost, energiju i okoliš, vanjsku politiku i sigurnost.

U izvještaju se navodi da Evropska unija snažno podržava suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost Bosne i Hercegovine te se osuđuju pokušaji narušavanja državnosti i Ustava Bosne i Hercegovine i apeluje se na domaće političare da donesu Ustav koji će biti u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

U rezoluciji se također osuđuje nacionalistička i zapaljiva retorika, poricanje i veličanje ratnih zločina, uključujući i genocid u Srebrenici – prenosi N1.

Također su odbijeni svi amandmani na tekst prijedloga rezolucije hrvatskih eurozastupnika, tako da nije spomenuta ni pitanje konstitutivnosti niti “legitimno predstavljanje”.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku




















Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Panasonic prodao udio u Tesli

Najsočnija piletina i krompir iz rerne