in

Biden: Dogovorili smo 1,2 biliona dolara za infrastrukturne projekte

Slatka-Tajna.Eu

Američki predsjednik Joe Biden objavio je da je sa senatorima dogovoreno ulaganje 1,2 biliona američkih dolara u infrastrukturne projekte poput saobraćajnica, a što je jedan od njegovih ključnih  domaćih ciljeva koji će pokrenuti ekonomiju.

“Imamo sporazum”, rekao je Biden novinarima stojeći uz demokratske i republikanske senatore koji su pisali prijedloge infrastrukturnih radova nakon čega su slijedili mjeseci pregovora sa zastupnicima.

Prihvaćeni projekti čine gotovo dvije trećine novca koja je Biden zatražio.

Obuhvataju 312 milijarda dolara ulaganja u transportne projekte, uključivo saobraćajnice, mostove, aerodrome te 266 milijarda u druge projekte poput ulaganja u vodoprivredni sistem i širokopojasni internet.

No dogovor nije obuhvatio ključne prioritete samog predsjednika Bidena i progresivnih demokrata koje on naziva “ljudskom infrastrukturom”, a riječ o javnom novcu za stanovanje te za zdravstvenu i brigu o djeci.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuDemokrati koji vrlo tankom većinom kontroliraju Kongres žele ta područja uključiti u nove pakete koje će nastojati progurati kroz Senat bez glasova republikanaca.

“Ovaj sporazum znači milione dobro plaćenih radnih mjesta” …. no oni su i pokazatelj nama, ali i svijetu, da je američka demokratija učinkovita i zato je to velik korak naprijed za našu zemlju”, rekao je Biden u Bijeloj kući.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Aktuelna šampionka Vimbldona odustala od ovogodišnjeg nastupa

Zrakoplov češkog prijevoznika prisilno sletio u Split