in

Rast izvoza poljoprivredno-prehrambenog sektora BiH

Slatka-Tajna.Eu
Foto: Lider Media

Poljoprivredno-prehrambeni sektor BiH zabilježio je prošle godine rast izvoza za sedam posto i pad uvoza od pet posto u odnosu na 2019. godinu, navodi se u analizi trgovinske razmjene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda za period 2017-2020. godina, koju je usvojilo Vijeće ministara.

Ovaj rezultat je ostvaren iako je globalna pandemija otežala uslove transporta robe, te izazvala poremećaj tržišta u vidu pada potražnje i prodaje roba.

U analizi, koju je pripremilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, navodi se da je deficit ipak ostao visok i još nije manji od dvije milijarde KM, iako je u 2020. godini zabilježen njegov pad od osam posto, saopćeno je iz Vijeća ministara.

Najznačajniji proizvodi koji su zastupljeni u izvozu su masti i ulja, voće, mlijeko i mliječni proizvodi, jaja i med, proizvodi na bazi žitarica i brašna, voda, povrće, te proizvodi mlinske industrije i meso.

Pokrivenost uvoza izvozom u prošloj godini iznosila je 28 posto, što je povećanje od tri posto u odnosu na prethodnu godinu.

Što se tiče trgovinskih partnera, najznačajniji je i dalje EU s obzirom na to da je oko 39 posto izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda plasirano na ovo tržište, 36 posto na tržište CEFTE, u Tursku 16 posto, u zemlje EFTA dva postoi zemlje ostatka svijeta sedam posto.

Na tržište BiH najviše se plasiraju poljoprivredno-prehrambeni proizvodi porijeklom iz EU, i to oko 55 posto, iz zemalja CEFTA 29 posto, Turske oko tri posto, EFTE 0,2 posto i ostatka svijeta 13 posto.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Ministri su, na prijedlog Agencije za bezbjednost hrane BiH, usvojili Pravilnik o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porijekla.

Pravilnikom o maksimalno dozvoljenim nivoima ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porijekla propisane su maksimalno dozvoljene količine, te se usklađuju sa maksimalnim vrijednostima propisanim u EU.

Svrha donošenja ovog pravilnik je potpuna usklađenost sa uredbom Evropske komisije o maksimalno dozvoljenim količinama ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porijekla, kao i definisanje pojedinih članova Pravilnika vezano za pripremu i način provođenja višegodišnjih/jednogodišnjih kontrolnih planova za ispitivanje ostataka pesticida u hrani.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

ZANIMLJIVA TETOVAŽA: Franka Batelić otkrila gdje se nalazi

DUGE NOGE U PRVOM PLANU: Jelena Rozga u Beogradu usijala atmosferu