in

FMERI zaduženo za pokretanje postupka izrade Energetske strategije za period 2015-2035.

Slatka-Tajna.Eu

Vlada FBiH je usvojila informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o realizovanim aktivnostima vezanim za izradu Energetske strategije Federacije BiH za period 2015-2035., s projekcijom na 2050. godinu, te dala prethodnu saglasnost na projektni zadatak za njenu izradu.

Resorno federalno ministarstvo zaduženo je da nastavi aktivnosti na pokretanju otvorenog postupka javnih nabavki usluge izrade Energetske strategije, te da nakon toga i odabira izvodača informiše Vladu.

Nakon što je Vijeće ministara BiH 2018. godine donijelo Okvirnu energetsku strategiju BiH do 2035. godine, stvorene su pretpostavke za implementaciju projekata koji će se finansirati u okviru IPA i WBIF fondova, kao i od strane drugih međunarodnih finansijskih institucija.

Energetska strategija FBiH treba da potvrdi opredjeljenje Federacije BiH u pravcu državnog opredjeljenja BiH za preduzimanjem svih neophodnih aktivnosti koje imaju za cilj jačanje ustavnosti i zakonitosti, funkcionisanje pravne države i razvoj duštvenih odnosa, kako bi bili zadovoljeni uslovi neophodni za integraciju BiH u Evropsku uniju.

Kako je obrazloženo, zbog protoka vremena od 2015. do 2021. godine i novih okolnosti koje su se desile u energetskoj politici EU, neophodno je izraditi novi projektni zadatak za izradu Energetske strategije Federacije BiH za period 2022-2035., sa osvrtom na 2050. godinu.

Vodeći računa o međunarodnim obavezama BiH i smjernicama energetske politike EU, obavezama proisteklim iz potpisanog Sporazuma o Energetskoj zajednici kao ključnog dokumenta, a s ciljem razvoja unutrašnjeg, kao i regionalnog tržišta, Federacija BiH je opredijeljena za tranziciju energetskog sektora i smatra ga bazom sveukupnog, održivog i dugoročno stabilnog razvoja FBiH i BiH.Energetsku strategiju FBiH izrađuje Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, predlaže je Vlada FBiH, a donosi Parlament FBiH.

Comments

Komentariši

Loading…

0
Legend

Written by Redakcija

Community ModeratorContent AuthorYears Of MembershipVerified User

Problemi za Francuze pred osminu finala

BESKUĆNICI SA PUNO PARA U DŽEPU: Kristijan Golubović u tržnom centru kupuje poklone