in

Dragičević: Ubistvo moga sina moraju riješiti organi BiH, ne RS

Slatka-Tajna.Eu

Davor Dragičević, otac ubijenog Davida Dragičevića, u intervjuu za Radio Slobodna Evropa kazao je kako je presuda Ustavnog suda historijska kako za njega i porodicu, tako i za grupu ‘Pravda za Davida’. “Ovim se jasno potvrđuje da su entitetske vlasti Republike Srpske stale na stranu ubica i zločinaca i ugrozili moje pravo na život, slobodu izražavanja mojih stavova, također, i svih ostalih koji su stali iza mene”, dodao je.

Sud je u presudi utvrdio da su Davoru Dragičeviću, ocu stradalog mladića Davida Dragičevića iz Banjluke, povrijeđena ljudska prava i osnovne slobode garantovane Ustavom BiH i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Apelaciju koja je uvažena podnio je prije dvije godine advokat Ifet Feraget, koji zastupa porodicu Dragičević.

RSE: Ustavni sud donio je presudu kojom je utvrđena povreda osnovnog ljudskog prava, prava na život. Zbog čega je značajna ova presuda?

Dragičević: Mislim da su ovom odlukom Ustavnog suda po apelaciji konačno otvorena sva vrata koja su bila zatvorena Tužilaštvu BiH, na čelu sa glavnom tužiteljkom, gospođom Gordanom Tadić. Da ima otvorene ruke da se istraži organizovano ubistvo mog sina.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Nadam se da će ova presuda doprinijeti ljudima koji su uz mene da se osjećaju malo lakše, da prodišu. Ovo je potvrda da su bili progonjeni, šikanirani, maltretirani i to od strane institucija koje su trebale stati u zaštitu njihovog prava na život, slobodu govora, slobodu kretanja i slobodu izražavanja.

Izvor : Davor Dragičević (N1)

Dragičević: Entitetske vlasti vodile svoju istragu

RSE: Rekli ste da ova odluka otvara sva vrata Tužilaštvu BiH u ovom slučaju. Na koji način, i koliko odluka Ustavnog suda može ubrzati istragu i proces koji se vodi u slučaju ubistva vašeg sina?

Dragičević: Naravno da može, zato što ova odluka pokazuje da entitetske vlasti nisu u skladu sa zakonom i svojim ovlaštenjima vodile istragu o ubistvu mog sina. Da uopšte ne vode istragu za organizovano ubistvo mog djeteta, nego vode svoju istragu, sa ciljem zaštite nalogodavaca i ubica Davida Dragičevića.

Nadam se da će uskoro Tužilaštvo BiH pokrenuti određene korake, kao u slučaju Dženan Memić, ali za sada ne bih više detalja iznosio u javnost. Ovaj predmet ne može završiti entitetska vlast, to mora završiti Tužilaštvo BiH i Sud BiH.

Opširnije na portalu RSE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

MILENA JE ŽENA ZA SVA VREMENA: Frani Lasiću ne smeta razlika u godinama

Povratak navijača na tribine u Španiji naredne sezone – Virus korona