in

Zašto Kinezi jedu štapićima?

Slatka-Tajna.Eu

O nastanku štapića koje Kinezi, ali i drugi azijski narodi koriste tokom jela, postoje mnoge legende, ali se pravo objašnjanje krije u kineskim običajima.

Štapići kao pribor za jelo su se prvi put pojavili tokom dinastije Šang, između XVI i XI vijeka p.n.e. Jeftine izrade i laki za rukovanje brzo su se odomaćili u Kini, a zatim i u većem dijelu Azije.

Prema jednoj legendi, štapiće je izmislio prvi kineski car Ju Veliki koji je, strahujući da bude ubijen, zabranio upotrebu noževa i viljušaka.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuJednom prilikom je bio toliko gladan da nije mogao pričekati da se jelo ohladi te je iščupao dvije grančice s kojima se poslužio kao hvataljkom. Hladnom oružju – noževima i viljuškama, tako nije bilo mjesto na stolu. Korišćenje štapića upućuje na blagost i dobronamjernost.

Iako se svi istoričari ne slažu oko porijekla štapića, jedno je sigurno – jako su korisni za one koji ih redovno upotrebljavaju. Naime, njihovim rukovanjem pokreće se više od 30 zglobova i 50 mišića na prstima, šakama i rukama.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Trendovi u avio prevozu: Letova i putnika manje, karte skuplje

Reprezentacija mi je pod obavezno