in

Zašto je Rusiji dodijeljen broj Jamesa Bonda? / Bljesak.info

Slatka-Tajna.Eu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Zašto je Rusiji dodijeljen broj Jamesa Bonda?

Ako ste nekada bili u prilici da “okrenete” ruski broj, mogli ste se zapitati zašto je Rusiji dodijeljen broj Jamesa Bonda.

Međunarodni pozivni broj je, kao i mnogo toga u suvremenoj Rusiji, naslijeđen od Sovjetskog Saveza.

Međunarodna telekomunikacijska unija (ITU), koja pripada UN-u, stvorila je 1960. godine mrežu telefonskih kodova. Broj 1 dodijeljen je Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi, broj 2 Africi, 3 i 4 Europi itd. Sovjetski Savez bio je jedina zemlja koja je dobila svoj eksluzivni broj, i to je bila sedmica.

Nakon raspada Sovjetskog Saveza Rusija je “naslijedila” od SSSR-a mnogo toga (pa i mnogo problema). Upravo je Rusija tijekom 1990-ih zadržala telefonski kod, premda ga je podijelila s Kazahstanom, koji je također bivša sovjetska republika. Druge države, nastale raspadom SSSR-a, dobile su europski broj 3 ili srednjoazijski broj 9.

Kasnije su se ruskom broju 7 pridružile i djelomično priznate države Abhazija i Južna Osetija (ranije su one koristile gruzijski broj 9).

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Ako želite telefonirati nekome u Rusiju, najprije trebate unijeti 007 (ili +7, ali ITU preporučuje da se koristi 00), a zatim broj mobilnog telefona. Ako zovete na fiksni telefon, onda unesite 007, zatim pozivni broj konkretne regije Rusije (na primjer, 495, 498 ili 499 za Moskvu), i tek onda unesite broj telefona.

Sve u svemu, broj će izgledati ovako: +7 ABC xxx-xx-xx, gdje je ABC pozivni broj regije. (Na stranici ITU su dostupni svi brojevi, kao i detaljan opis procesa telefonskog poziva.)

Zanimljivo je da se unutar Rusije koristi prefiks 8, i to bez 00 ili + na početku. Nakon osmice također slijedi pozivni broj za regiju i konkretan telefonski broj.

U Sovjetskom se Savezu pozivni 07 koristio kao kratka varijanta za naručivanje međunarodnog telefonskog poziva. Operator je na taj broj odgovarao i zatim prosljeđivao poziv dalje. Pjesnik i kantautor Vladimir Visocki napisao je čak i pjesmu koja se zove “07”. U svojim čestim putovanjima Rusijom on je pokušavao telefonirati kući u Moskvu iz najudaljenijih regija, tako da je svakodnevno pozivao 07 i razgovarao s operaterima u telefonskoj centrali, prenosi russia beyond.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

HBK o rezoluciji o pravu žene na pobačaj

SANJA MALETIĆ O ESTRADI, KOLEGAMA I POVLAČENJU IZ JAVNOSTI: Više ne pijem kafu sa bahatim ljudima