in

Trendovi u avio prevozu: Letova i putnika manje, karte skuplje

Slatka-Tajna.Eu

Iako broj putnika raste kako se smanjuju ograničenja nametnuta tokom pandemije, avio kompanije i dalje smanjuju broj letova i skuplje karte jer su na to prisiljeni nedostatkom pilota i bržim skokom potražnje od očekivanog, piše američka TV NBC na svojoj web stranici.

Putnicima koji su već rezervirali karte za ljetno putovanje, stručnjaci stoga preporučuju da budu oprezni oko mogućnosti promjene rezervacije, a onima koji tek trebaju kupiti karte, obratiti pažnju na poskupljenje.

Prošle je sedmice broj putnika na domaćim letovima za Sjedinjene Države dosegao dva miliona dnevno, približavajući se nivou iz predpandemijske 2019. godine, prema podacima putničkih kontrolnih tačaka američke Uprave za sigurnost prometa (TSA).

Tokom pandemije avio kompanije otpustile su i brzo povukle letačku posadu i ostale zaposlenike potičući ih na neplaćeni dopust. Neki su pronašli novi posao u vožnji kamiona, skladištima ili se obratili socijalnoj pomoći.

Američke avio kompanije primile su 48 milijardi dolara državne podrške za prevladavanje pandemije, ali unatoč naporima obiju strana, posao i dalje ne ide dobro.

Avio kompanije imale su problem s nedostatkom pilota i avio mehaničara i prije pandemije, jer je velik dio bio angažiran tokom procvata 1980-ih i dosegao dobnu granicu za obvaezno penzionisanje.

Tokom pandemije, kompanije su smanjile obuku i broj sati leta potrebnih za održavanje pilotske dozvole, rekao je Bob Man, analitičar iz “R.V. Man and Co.”, avio savjetodavne kompanije.

Zbog toga, dok broj domaćih putovanja u SAD opet raste, nedostaje kvalificiranog osoblja, zbog čega kompanije pilote i aviomehaničare “pljačkaju” ne samo od konkurenata, već i od povezanih regionalnih avio prevoznika, koji samo povećava ukupni deficit, rekao je Mann.

American Airlines otkazao je više od 400 letova prošlog vikenda, prema podacima letova sa specijalizirane stranice FlightAware, te je predvidio da će do sredine jula morati otkazati 50 letova dnevno, ukupno više od 1.200, iako je to samo jedan posto ukupnog rasporeda.

Avio kompanija kao razlog otkazivanja leta navela je nedostatak osoblja, probleme s održavanjem i loše vrijeme, te rekla da pokušava smanjiti poteškoće za putnike.

Stručnjaci upozoravaju da bi putnici trebali biti spremni na rast cijena avionskih karata.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Državna pomoć ‘na steroidima’ koja se daje kompanijama dovest će do inflacije”, rekao je Adam Pilarski, savjetnik u avio konsultantskoj kompaniji Avitas, dodajući da će “to biti izraženije u avio industriji”.

Avionske karte porasle su za sedam posto u maju i 10 posto u aprilu, prema najnovijem izvještaju Zavoda za statistiku rada o indeksu potrošačkih cijena.

Očekuje se da će cijene avio karata i dalje rasti, dosežući vrhunac u julu i augustu, na vrhuncu ljetne sezone putovanja, rekao je Mann. Obično cijene padaju tokom jeseni, a zatim ponovno rastu tokom zimskih praznika.

Zato oni koji planiraju putovanje, rezerviraju karte rano. Prema Adobe Analyticsu, rezervacije za novembar i decembar već su 30 posto veće u odnosu na 2019. godinu.

Iako otpušteni piloti i ostali članovi posade moraju proći obuku prije nego što se vrate u službu, avio kompanije kasne s tim i iskušavaju čitav niz taktika kako bi namamile spremne posade za potrebne letove. “Delta” je najavila da planira zaposliti više od 1.000 pilota do ljeta 2022. godine, kako bi se nosila s povećanjem broja putovanja.

Ali postoje i oni koji krivicu prebacuju na druge. Izvršni direktor United Airlinesa Scott Kirby za promjenu prioriteta u oružanim snagama optužio je promjenu broja pilota u Sjedinjenim Državama:

“Vojska danas proizvodi mnogo manje pilota nego za vrijeme hladnog rata”, rekao je Kirby za HBO.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

SRAMNA PREPISKA: Tara Simov optužena da želi unovičiti ljubav sa Sha

Zašto Kinezi jedu štapićima?