in

Sutra još toplije, neznatno popuštanje tek od petka

Slatka-Tajna.Eu
Spas od vrućine

Spas od vrućine

Foto: Srecko Niketic / PIXSELL

Val vrućine ne posustaje – iznadprosječno je toplo, a tek smo zagazili u ljetni mjesec.

U Kninu se živa opet popela iznad 30 stupnjeva, pa su ulice Zvonimirova grada i danas puste. Knin je često temperaturni rekorder.

Ponavljanja preporuka i savjeta nikad dosta. 

Doktorica Maja Aralica Vidović iz Doma zdravlja Knin na pitanje kakve zdravstvene tegobe izaziva vrućina i na što se sugrađani žale, rekla je da su to iscrpljenost omaglice, malaksalost, glavobolje, pri pregledu se često pokažu znakovi dehidracije, a najpogođeniji su stariji i fizički radnici. Preporuča nošenje lagane odjeće i obuće izbjegavati boravak vani između 10 i 16 sati, redovito piti vodu i biti oprezan. 

Debeo je kninski temperaturni plus i danas. Bit će i sutra, pa će na kninskom području opet biti velika opasnost za zdravlje.

Valja imati na umu – savjeti liječnika, kad je ovakvo vrijeme, zdravlje čuvaju.

Hvali sunce i more – drž’ se hlada!

Prvi toplinski val nije impresionirao Šibenčane, iako su temperature, pogotovo u automobilima, dramatične, a ni turistima nije svejedno, osobito onima koji na visoke temperature nisu navikli. 

 Radnici u jednoj od najpoznatijih šibenskih ulica, Teslinoj, rade bez prekida od 7 do 17 sati, u najkritičnijem dijelu dana.

To je dvaput teže nego u normalnim uvjetima, ističe Boško Juričev. U bageru, kaže, ne vrijedi ni klimatizacija. 

Malo ugodniji je zrak, ali i prizori s plaže! 

Temperatura mora od 24 stupnja, ipak, osvježava.

No ekstremne vrućine zadaju glavobolje šibenskoj hitnoj pomoći.

– U zadnjih tjedan dana, otkako su vrućine počele, broj intervencija se povećao za oko 30 %. Ljudi se češće žale na probleme s tlakom, s vrtoglavicom, probleme s gubitkom svijesti, rekla je Antonia Gojanović iz Zavoda za hitnu medicinu Šibensko-kninske županije.

Osim pomnog izbora pića, hrane, odjeće i obuće, imaju liječnici i dodatne, iznimno bitne upute: rashladne uređaje podesiti na temperaturu 7 stupnjeva nižu od vanjske temperature, te svakako djecu i životinje ne ostavljati na otvorenom na suncu ili u automobilima. 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Još veće vrućine najavljuju se sutra. Zato je glavna uputa: hvali sunce i more – drž’ se hlada!

Visoke temperature štete i ratarskim kulturama

Među toplijim gradovima sutra će nesumnjivo biti i Osijek. Djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije u posljednja 24 sata zaprimili su 30 % više poziva nego što je uobičajeno. Građani su se najviše žalili na iscrpljenost zbog velikih vrućina, a kronični bolesnici na promjenu tlaka.

Ovako visoke temperature loše podnose i životinje i biljke. One štete ratarskim kulturama, ponajviše soji i pšenici. 

– Ove temperature koje su blizu 40°C sada, ali kada poslijepodne mjerimo na pšenici je 50°C , to znači da ona prestaje s vegetacijom i sve one sorte koje su kasnije, koje su do jučer bile zelene, njima će sigurno ova temperatura itekako smetati, doći će do pada prinosa, upozorava Matija Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore.

– Ne volim vrućinu, ne podnosim je, lakše mi je podnijeti -10°C  nego +35°C  i više od 35°C  , ali to je nešto protiv čega ne možemo ništa, treba se prilagoditi i nastojati nekako progurati najbolje što se može, kaže Jasna Šimić iz Osijeka.   

Kada slijedi osvježenje?

U četvrtak istok Hrvatske bit će pod najvišim stupnjem upozorenja na toplinski val koji može djelovati na zdravlje – nakon ponegdje čak tople i noći najviša dnevna temperatura bit će između 35 i 38 stupnjeva. Prevladavat će sunčano vrijeme, no popodne je moguć lokalno jači razvoj oblaka, a s njima i poneki izraženiji pljusak.

U središnjim će predjelima dan također obilježiti iznadprosječna toplina, a poslijepodne će zapuhati umjeren jugozapadnjak. Povremeno će biti male do umjerene naoblake i postojat će mala vjerojatnost za poneki pljusak, ponajprije na sisačkom području.

Najugodnije će se spavati, kao uvijek u vrijeme vrućina, u gorskim krajevima, dok će na sjevernom Jadranu noć biti topla i vrlo topla. Danju će biti posvuda pretežno sunčano, temperatura zraka u najtoplijem dijelu dana bit će između 30 i 34 stupnja. Sredinom dana i popodne puhat će slab, u višem gorju i umjeren jugozapadnjak. More čija je temperatura između 25 i 27 stupnjeva bit će mirno ili malo valovito, kao i u većem dijelu Dalmacije gdje su vrijednosti niže, oko 24. Pa će oni koji to mogu u njemu moći potražiti osvježenje budući da će biti vruće, u unutrašnjosti Dalmacije i vrlo vruće. 

Sunčano i pravo ljetno vrijeme vladat će i na krajnjem jugu gdje će jutro biti tiho, a sredinom dana povjetarac s mora nekima će pružati skromno osvježenje.

Petak i vikend i dalje većinom sunčani i vrući, no ipak temperatura će se u subotu i nedjelju neznatno smiriti s promjenom strujanja – zapuhat će bura i sjeverozapadnjak, većinom umjereni, no gdjegdje mogu biti i umjereno jaki.

Popuštanje toplinskog vala bit će izraženije na kopnu, počevši od petka kada se povećava i vjerojatnost za lokalno izražene pljuskove, posebice u sjevernim kopnenim krajevima. Za vikend više neće biti opasnosti od toplinskog vala, no i dalje će u mnogim predjelima biti vruće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

MAJKA DARKA LAZIĆA PLAČE I PREKLINJE GA DA SE NE VRAĆA U SRBIJU? Branka uplašena za njega, a on je smiruje iz Njemačke?

BiH u srcu: Održana Treća konferencija dijaspore iz Bosne i Hercegovine „Dijaspora i turizam“