in

Microsoft ušao u klub korporacija koje vrijede više od dva biliona dolara

Slatka-Tajna.Eu

Microsoft je službeno ušao u najelitniji klub: grupu korporacija čija tržišna vrijednost prelazi dva biliona dolara .

Tehnološki div tek je druga američka kompanija kojom se javno trguje, iza Applea, koja je postigla takvu procjenu. Naftna kompanija Saudi Aramco, koja je izašla na berzu 2019, također je prethodno prešla tu granicu, ali je njena tržišna kapitalizacija pala na 1,88 biliona dolara.

Microsoftova tržišna kapitalizacija premašila je dva biliona američkih dolara tokom trgovanja krajem juna i završila taj dan sa “viškom” od 300 miliona američkih dolara iznad te granice. Njegova dionica je  porasla 1,1 posto na 265,51 dolara.

Kompanija čiji je osnivač Bill Gates je dostigla prekretnicu od dva biliona dolara nešto više od dvije godine nakon što je prvi put prešla prethodnu granicu tržišne kapitalizacije od jednog biliona dolara.

CNN ocjenjuje da je ovom uspjehu pomogla kriza Covid-19. Pandemija je doprinijela tome da ljudi provode više vremena na svojim uređajima, povećavajući potražnju za Microsoftovim računarima, igračkim sistemima i platformom za računarstvo u oblaku.

Ovaj uspjeh je pratio i rast vrijednosti dionica Microsofta na berzi. Microsoftove dionice porasle su čak 64 posto od marta 2020, kada su u Sjedinjenim Državama počele blokade zbog pandemije.

U aprilu ove godine Microsoft je saopćio da je kvartalna prodaja njegovih proizvoda porasla 19 posto u odnosu na prošlu godinu, na 41,7 milijardi dolara.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Tokom godinu dana pandemije, krivulje digitalizacije ne usporavaju se”, rekao je tada izvršni direktor Satya Nadella.

“Gradimo cloud usluge za iduće decenije, proširujemo svoje ciljano tržište i inoviramo na svim nivoima tehnološkog niza kako bismo pomogli našim kupcima da budu adaptibilni i transformišu se.”

Appleova tržišna vrijednost prošlog augusta je premašila dva biliona dolara, a trenutno iznosi 2,24 biliona dolara. Sada se Microsoft pridružio tom klubu, s još dvije tehnološke kompanije – Amazonom i Googleom, koji su mu “za petama”. Amazonova tržišna kapitalizacija dosegla je  1,77 biliona dolara, a Googleova matična kompanija Alphabet vrijedi 1,67 biliona dolara.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

FERID AVDIĆ SNIMA NOVE I STARE PJESME: Neke nove „Tvoje oči plave“

De Jong zbog povrede završio nastup na EP