BosnianCroatianDutchEnglishFrenchGermanItalianSerbianSpanishSwedish

Switch to the dark mode that's kinder on your eyes at night time.

Switch to the light mode that's kinder on your eyes at day time.

in

Otkrio nepoznate detalje o pokušaju Srba da iznutra razbiju Specijalnu jedinicu

Slatka-Tajna.Eu

Pogledajte potresno svjedočenje legendarnog komandanta Dragana Vikića: Otkrio nepoznate detalje o pokušaju Srba da iznutra razbiju Specijalnu jedinicu


Dragan Vikić je svjedočio pred Sudom BiH.

Legendarni komandant Specijalnog odreda policije MUP-a BiH Dragan Vikić svojim iskrenim svjedočenjem u Sudu BiH potcrtao je svoju nevinost za navodne ratne zločine za koje se tereti.

U svom svjedočenju ovaj ratni heroj čija jedinica je činila kičmu odbrane Sarajeva od daleko nadmoćnijeg agresora ispričao je do sada nepoznate detalje od 4. aprila 1992. godine, kada su po naredbi Momčila Krajišnika i Radovana Karadžića specijalci koji su imali velikosrpsku orijentaciju, pokušali razbiti Odred te su željeli ukrasti prijeko potrebno oružje, borbena i patrolna vozila te specijalističku opremu.

Na Bajram 4. aprila 1992. održan je sastanak na kojem su, uz ostale, bili ministar MUP-a BiH, Alija Delimustafić te Branko Kvesić, šef Službe državne sigurnosti, a sastanak se ticao sudbine Vikićeve Jedinice – piše Avaz.

Saopćenje za medije, da Jedinica ostaje jedinstvena i nedjeljiva bila je, ispostavit će se vrlo brzo, samo varka neprijatelja. Unutar Jedinice već je postojao neprijatelj koji je radio na razbijanju.

Srbe je predvodio Milenko Karišik, pripadnik Jedinice koji je po Krajišnikovom naređenju vrlo brzo i perfidno pokušao ukrasti opremu i oružje. Za izdaju dojučerašnjih kolega Krajišnik ga je nagradio činom i mjestom komandanta Srpskih specijalnih jedinica, koje su Vikićevi specijalci nebrojeno puta razbili i pobijedili.

Ostali, predvođeni Vikićem, nisu dopuštali iznošenje oružja, municije i vozila iz baze u Krteljima. Vikić je Karišiku vrlo hrabro odbrusio da iz baze može iznijeti samo svoje lično naoružanje. Nekoliko sati nakon toga počelo je granatiranje Vikićevog stana.

Karadžiću pomrsili račune

Sljedećeg dana, 5. aprila 1992., Karišik i ostatak izdajnika napadaju Školu unutarnjih poslova na Vracama, jer je Karadžić donio odluku da se srpska specijalna policija stacionira u školi Vrace.

S druge strane Vikić i njegovi specijalci donose odluku da zaštite oko 200 kadeta u školi na Vracama.

Formirana je borbena kolona, Vikićevi specijalci idu preko Vrbanja mosta gdje se već gine. Na mostu su već stardale Olga Sučić i Suada Dilberović.

Nakon tih događaja povratka više nije bilo. Vikić je u Skupštini BiH, ispred TV kamera, pozvao građane da se odupru JNA i brane svoj grad.

– Poštovani građani, ja sam Dragan Vikić, komandant Specijalne jedinice MUP-a BiH – tako je počeo svoj govor i pozvao narod da se brani. To je ispostavit će se bio značajan podstrek Sarajlijama da se suprostave podivljalim hordama s okolnih brda.

Pogledajte snimak.
Back to Top

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Zvonko i Luca Kaleb okućnicu pretvorili u oazu mira i ljepote / Bljesak.info

Povrede kvare idilu na pripremama FK Borac: Pavlović preskače Kluž

Back to Top

Log In

Or with username:

Forgot password?

Don't have an account? Register

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website. GDPR Privacy policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.

Hey Friend! Before You Go…

Get the best viral stories straight into your inbox before everyone else!

Don't worry, we don't spam

Close
Close