in

Goldman Sachs ima dvije važne prognoze oko evropskog ekonomskog oporavka

Slatka-Tajna.Eu

Analitičari Goldman Sachsa iznijeli su svoja predviđanja za očekivani oporavak u eurozoni, ističući da vjeruju da će Evropska centralna banka ukinuti svoje neviđene mjere poticaja, a također sugerirajući da se na mjere štednje više neće moći pouzdati.
Ulagači u Evropi fiksirani su na ono što će Evropska centralna banka poduzeti u smislu poticaja, posebno nakon što su Federalne rezerve u Sjedinjenim Državama prošle sedmice povisile svoja očekivanja o inflaciji i predvidjele nova povećanja stopa za 2023. godinu.

U razgovoru za CNBC-ov “Street Signs Europe”, Sven Jari Stehn, glavni evropski ekonomist u Goldman Sachsu, rekao je da bi najnovije stajalište Feda “trebalo učiniti Upravno vijeće [ECB] sigurnijim da može početi smanjivati kupovinu PEPP-a kasnije ove godine”

ECB je uveo novi program otkupa obveznica nakon pandemije koronavirusa, nazvan Program hitne pandemijske kupovine. Trenutno bi trebao trajati do marta 2022. godine i iznositi 1,85 biliona eura (2,2 biliona dolara).

“Mislimo da će odstupiti od programa kupovine PEPP-a na sastanku u septembru, prelazeći u četvrto tromjesečje”, rekao je Stehn, dodajući također da Upravno vijeće ne “žuri slijediti Fed u ubrzavanju izlaznog rasporeda.”

Goldman Sachs je procijenio rast BDP-a od 5,4 posto za eurozonu ove godine, iznad konsenzusa, unatoč napretku u programima vakcinisanja.

Međutim, još uvijek postoji zabrinutost da inflacija neće porasti na željeni nivo za ECB, unatoč ponovnom otvaranju kroz koje prolaze različite ekonomije eura. Stoga bi bila potrebna kontinuirana podrška centralne banke koja kao ključni cilj koristi inflaciju.

Goldman očekuje samo “postepeno povećanje” temeljne inflacije na 1,5 posto u četvrtom kvartalu ove godine. Mandat ECB-a je osigurati stabilnost cijena s ciljem inflacije od “blizu, ali ispod dva posto”.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Pandemija koronavirusa također je vidjela kako su vlade pojačale svoju fiskalnu podršku i olabavile svoje budžete – pristup koji je naglo bio u suprotnosti s mjerama štednje koje je europodručje primijenilo nakon globalne finansijske krize 2008. godine.

Ovaj pristup bio je moguć jer je svih 19 država eura odlučilo privremeno ukinuti budžetska pravila EU-a kako bi imale prostora za više trošenja i smanjile ekonomski šok pandemije. Međutim, 19 zemalja treba razgovarati o reviziji budžetskih pravila EU-a, koje neki smatraju previše restriktivnim i zastarjelim.

“Očekujemo da će se verzija fiskalnih pravila primjenjivati od 2023. nadalje … Međutim, imamo četiri fiskalna razloga za mišljenje da povratak fiskalnoj konsolidaciji neće biti iznenađujuće brz kao nakon GFC-a i tokom krize u eurozoni”, napisali su analitičari Goldman Sachsa.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Aleksandar Vučić o tužbi za genocid: Ne znam o čemu bi smo onda razgovarali

POKAZALA JE DEČKA: Sara Jo i Milko Babić stilizovani i zaljubljeni