in

DRŽAVNI TUŽILAC OLEG ČAVKA TVRDIO JE DA NIJE POČINJENO KRIVIČNO DJELO: Donesena presuda u čuvenoj aferi ‘Diploma’, Općinski sud u Sanskom Mostu izrekao kazne zatvora

Slatka-Tajna.Eu

[{“img”:”/img/vijesti/2021/06/senad_pehlivan.jpg”,”full”:”/img/vijesti/2021/06/senad_pehlivan.jpg”,”caption”:”Foto: Arhiva”,”bg”:”303033″},{“img”:”/img/vijesti/2021/06/tuzil_1.jpg”,”full”:”/img/vijesti/2021/06/tuzil_1.jpg”,”caption”:”Gordana Tadiu0107 i Oleg u010cavka (Ilustracija: Arhiva)”,”bg”:”c4b9b8″}]

Svi optuženi su oglašeni krivim. Prvooptuženom Pehlivanu izrečena je kazna zatvora u trajanju od jedne godine i dva mjeseca, piše portal Normala.ba.

Drugooptuženom Habiboviću jedinstvena kazna zatvora u trajanju od jedne godine i osam mjeseci, a trećeoptuženoj Neiri Šabić uslovna osuda sa utvrđenom kaznom zatvora od osam mjeseci i rokom provjere od tri godine.

Foto: Žurnal: Zgrada Multilingua

“Zanimljivo je da je drugooptuženi Habibović dobio pola godine zatvora više, što je i logično i pravno utemeljeno, obzirom da bez njega i lažne diplome ne bi ni bilo ovog krivičnog predmeta”, navodi ovaj portal.

O troškovima krivičnog postupka sud će odlučiti posebnim rješenjem nakon pribavljanja potrebnih podataka.

Podsjetimo, riječ je o aferi s početka 2019. u kojoj je novinarka Žurnala bez prisustva ijednom času za svega 17 dana uspjela steći diplomu srednje medicinske tehničke škole u Sanskom Mostu, preko posrednika Senada Pehivanovića.

alt

Foto: Žurnal: Diploma

Državno Tužilaštvo na čelu sa Gordanom Tadić je prije nego je Žurnal objavio ovu aferu od Državne agencije za istrage i zaštitu dobilo relevantne informacije vezane za ovaj slučaj, ali su odlučili da donesu Naredbu o neprovođenju istrage.

Obavještavamo Vas da je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine povodom Vaše krivične prijave dostavljene ovom Tužilaštvu, dana 30.9.2020. godine donijelo Naredbu o nesprovođenju istrage jer je u smislu odredbi člana 216. stav 3. i 4. ZKP BiH iz prijave i pratećih spisa, odnosno rezultata provedenih istražnih radnji očigledno da ne postoje osnovi sumnje da je počinjeno krivično djelo.“, naveo je u odgovoru portal “Žurnal” državni tužilac Oleg Čavka.

altOleg Čavka (Foto: Arhiva)

Odbrana se trudila da ukaže kako je video materijal portala Žurnala nezakonit dokaz, no sud je dao vjeru prezentiranim činjenicama te je donesena prvostepena presuda. Presuda je prvostepena, te će sve stranke imati pravo žalbe.

loading…


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

NOĆ POD ZVIJEZDAMA: Severina blista uprkos nevoljama

Sanja Kužet odbrusila Bosancu na snimanju „Zvezda Granda“: Ne stavljaj me na Instagram, šta ti ima da me snimaš?! – Ekspanzija.com