in

Ukusni obroci: Za energiju, sitost i zdravlje

Slatka-Tajna.Eu

Dolaskom toplijih dana većina teži ka zdravijoj i balansiranijoj ishrani, koja će zasititi, ali i dati dovoljno energije. U nastavku donosimo recepte koji će zasigurno zauzeti specijalno mjesto na vašoj ljetnoj trpezi

 

Smoothie za energiju

Ako ovih dana promišljate o detoksikaciji organizma, niste jedini. Mnogi se osjećaju tromo i željni su energiziranja tijela, a najjednostavniji način uz balansiranu ishranu jeste da sebi povremeno priuštite dobar smoothie. Osim što je gotov začas, vašem tijelu osigurat će dovoljno energije i osjećaj sitosti.

Sastojci:

1 jabuka

pola narandže

1/4 kašičice cimeta

1 šaka kelja

1 kašika lanenih sjemenki

voda prema potrebi

Priprema: 

Sve sastojke stavite u blender i blendajte dok smjesa ne bude ujednačena. Smoothie je odmah spreman za posluživanje.

 

Bez brašna i ugljikohidrata: Hljeb sa sjemenkama

Sastojci:

200 g badema

200 g tikvinih sjemenki

75 g lana

75 g susama

110 g suncokretovih sjemenki

50 g oraha

1,5 kašičica soli

6 jaja

75 ml kokosovog ili maslinovog ulja

 

Priprema:

Rernu ugrijte na 150 Celzijevih stepeni. Pripremite dva manja (20×10 cm) silikonska kalupa za hljeb ili jedan veći. Silikonski kalup ne trebate mastiti, a ako koristite obični kalup, obložite ga papirom za pečenje. U većoj zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke osim soli. Orašaste plodove nije potrebno sjeckati.

U drugoj zdjelici umutite jaja viljuškom ili mutilicom. Dodajte sol i otopljeno, a zatim prohlađeno kokosovo ulje te sve zajedno promiješajte. Ulijte jaja u suhe sastojke te sve dobro promiješajte. Podijelite smjesu na dva kalupa te stavite peći u ugrijanu rernu 60-ak minuta. Nakon toga isključite rernu te hljeb ostavite u rerni s odškrinutim vratima da se ohladi.

Savjet+  Ovo je savršena opcija ako izbjegavate ugljikohidrate, a ne možete bez hljeba. Ovaj fit obrok možete ponijeti na posao, put ili izlet, a možete ga i smrznuti i iskoristiti za poslije.

 

Šareni obrok kao izvrsna ideja za fit ručak ili večeru

Sastojci:

200 g pilećih prsa

sol i biber

50 g kvinoje

1 manji slatki krompir (batat)

povrće po želji: špinat, blitva, gljive ili šta god imate pri ruci

maslinovo ulje

1 manja glavica luka

nekoliko sušenih brusnica

 

Priprema:

Kvinoju isperite i ocijedite, a batat narežite na kockice. Možete ih zajedno staviti kuhati, jer će i batatu trebati desetak minuta da bude kuhan. Dok se ovo dvoje kuha, meso ispecite na gril tavi. Ako radite gljive, dodajte ih mesu da se i one ispeku na žaru. Kad je sve gotovo, procijedite kvinoju i batat. Na tanjir posložite sve sastojke, dodajte kašiku maslinovog ulja i uživajte u svakom zalogaju. Ovaj recept vam je, zapravo, ideja koje sve namirnice možete iskombinirati i pomiješati kako biste dobili šaren, bogat i raznovrstan ručak ili večeru.

Zdrava verzija čokoladnog kolača s višnjama

Za podlogu:

40 g kokosovog brašna

40 g mljevenih lješnjaka

200 g sitno mljevenih zobenih pahuljica

30 g kakaa u prahu

150 g paste od hurmi

70 g kokosovog ulja

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










prstohvat soli

 

Priprema:

Sve sastojke pomiješajte i izmijesite rukama te utisnite u klasični kalup za tortu. Zapecite 10-12 minuta na 180 Celzijevih stepeni.

Za kremu od višanja:

1 staklenka kompota od višanja (s oko 450 ml soka)

75 g škroba

Priprema:

Višnje izvadite iz staklenke i izvadite košpice. Ostavite ih sa strane. U lonac za kuhanje kreme stavite škrob te dolijevajte malo po malo soka od višanja iz kompota. Promiješajte tako da nastala smjesa bude gusta i bez grudvica, a zatim dolijte ostatak soka od višanja. Kuhajte na laganoj vatri sve dok se krema ne zgusne i ne prokuha. U toplu kremu umiješajte višnje te prelijte preko podloge.

 

Za čokoladnu kremu:

1 konzerva kokosovog mlijeka (čvrsti dio; ostavite je u frižideru nekoliko sati)

150 g tamne čokolade

prstohvat soli

20 g agavinog sirupa

 

Priprema:

Sve sastojke otopite na pari. Prelijte preko kreme od višanja. Bit će jako rijetko, ali neka vas to ne zabrinjava, te ostavite da se dobro ohladi i stisne.

 

Doručak: Pečeno jaje u avokadu

Sastojci:

1 avokado

2 jaja

himalajska sol

biber

naribani sir po želji

začini po želji

Priprema:

Avokado prerežite po dužini, kako biste dobili dvije polovice. Izdubite kašikom dio mesa i odstranite košpicu, kako biste dobili mjesto za jaje koje potom ulijete u avokado. Po želji dodajte naribani sir, biber, himalajsku sol i začine koji vam odgovaraju. Sve skupa stavite u rernu da se peče 15 minuta na 180 Celzijevih stepeni.

 

Niskokalorične proteinske palačinke

Sastojci:

2 jaja

55 g kremastog posnog sira

3 kašike kokosovog brašna

2 kašike mlijeka ili slatkog vrhnja

1 kašika eritrita

1/2 kašičice praška za pecivo

1/2 kašičice ekstrakta vanilije

 

Priprema:

Sve sastojke ubacite u blender i izblendajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Kad završite s blendanjem, pričekajte nekoliko trenutaka da se svi mjehurići smire i da se smjesa lagano slegne. Tavu lagano pošpricajte kokosovim uljem u spreju pa istresite smjesu i pecite minut do dva sa svake strane. Ponovite dok ne iskoristite cijelu smjesu.

 

5 korisnih savjeta

Način na koji se jede je veoma važan. Nikada ne biste trebali jesti u hodu, nabrzinu, gledajući televiziju… Jedite opušteno i u miru i dobro žvačite hranu, jer probava počinje već u ustima.

Nikada ne jedite između planiranih obroka, jer razne grickalice imaju veliku kalorijsku vrijednost.

Trebali biste imati barem tri do pet obroka dnevno, što znači da ne preskačete užinu.

Stvorite naviku da u isto vrijeme uzimate doručak, između osam i devet sati, a večeru najkasnije dva sata prije odlaska u krevet. Sve funkcije u organizmu se odvijaju prema biološkom satu, određenim ritmom, pa i probavljanje hrane.

Birajte hranu prirodnog porijekla bez mnogo aditiva i drugih hemijskih primjesa, jer tako čuvate svoju jetru, bubrege i probavne organe.

 

 

 

The post Ukusni obroci: Za energiju, sitost i zdravlje appeared first on Azra Magazin.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

“Rekao sam mu da istog momenta sve prijavi policiji”

Tanja Savić ponovo sa decom, a Dušan se nada da opet budu zajedno! – ShowBiz – Region – Vesti – Svet Plus