in

Trikovi da rashladite dom i lakše zaspite

Slatka-Tajna.Eu

Posljednjih dana proljeća živa u termometru prešla je 30. podiok, najavljujući dugo i vrelo ljeto. Ako je suditi po prognozi meteorologa, narednih dana očekuju nas izuzetno visoke temperature.

Kad krene tropski talas, gotovo je nemoguće preživjeti u zatvorenom prostoru bez klima-uređaja. Ali, s druge strane, ako je on non-stop uključen, pored astronomski visokog računa za struju možemo da očekujemo i ukočenost leđa i prehladu.

Da vam se to ne bi dogodilo, pokušajte da primijenite neke od trikova za rashlađivanje koji daju dobre rezultate.

1. Koristite termofor

Navikli smo da u termofor sipamo toplu vodu i tako se grijemo tokom zime. Ali, termofor može da pomogne i u rashlađivanju.

Sipajte hladnu vodu u termofor, pa ga stavite na nekoliko sati u frižider ili, još bolje, u zamrzivač. Neposredo prije nego što ćete leći u krevet uzmite rashlađeni termofor i stavite ga na donji dio dušeka, tamo gdje će vam biti stopala kad legnete.

Ako je termofor baš leden, možete da ga umotate u čaršav – fino će rashladiti noge, pa ćete lako zaspati.

2. Hladan veš

Prije nego što krenete na tuširanje, stavite pamučno rublje u zamrzivač najduže na pola sata.

Poslije tuširanja obucite rashlađen veš – pomoći će vam da lakše utonete u san.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


3. Ne luftirajte stan non-stop

Navikli smo da svakog jutra, čim ustanemo, širom otvorimo prozore kako bismo pustili svjež vazduh u dom.

Nerijetko prozore ostavljamo otvorenim tokom celog dana, posebno ako živimo u višespratnicama. Ali, kad naiđe tropski talas, nema ništa gore od takvog poteza; jer, vruć vazduh će se “useliti”” u kuću ili stan, pa će nam dom biti vreo poput rerne.

Zato je bolja opcija da tokom dana prozori budu zatvoreni, zavjese navučene, a roletne spuštene. Uveče možete da podignete roletne i otvorite prozore, kao i vrata – napravićete promaju i osvježiti vazduh.

4. Poređajte biljke i posude sa hladnom vodom

Ovaj prijedlog će vam vjerovatno djelovati neobično, ali oni koji su ga isprobali kažu da ima efekta u hlađenju doma.

U nekoliko posuda sipajte kockice leda ili hladnu vodu, pa ih strateški rasporedite po svim prostorijama, sa akcentom na dnevnu i spavaću sobu. Pored toga što vazduh neće biti suv, biće vam prijatnije da zaspite.

Biljke, posebno sobne, ponašaju se kao prirodni mini klima-uređaji. Zato fikuse, filodendrone, raznorazne lozice i slične zelene biljke držite u dnevnom boravku i spavaćoj sobi – donekle će akumulirati vrelinu vazduha.

(Telegraf.rs)


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

“Svjesni smo mi s kim imamo posla, za druge ne znam”

Darko Lazić i Marina prave haos po društvenim mrežama! – ShowBiz – Region – Vesti – Svet Plus