in

“Situaciju će širom BiH pogoršati i to u vidu sparine brojni lokalni pljuskovi”

Bakir Krajinović je gostovao na televiziji N1, njegova predviđanja nisu obradovala javnost.

Bakir Krajinović, meteorolog Hidrometeorološkog zavoda Federacije BiH, kazao je za N1 da se u narednom periodu mogu očekivati pljuskovi širom države, ali oni će biti izrazito lokalnog karaktera. I ono što se izluči neće biti dovoljno da rashladi velike površine naše zemlje, dodao je.

Iza nas poprilično hladno i kišovito proljeće. Koliko je odudaralo od prosjeka za ovo doba godine?

Krajinović: Hladno proljeće, kako ste rekli, bilo je zbog izrazito niskih temperatura tokom aprila. Ipak, ako uzmemo prosjek nije bilo tako hladno. Bilo je zaista dugih vremenskih perioda sa kišom i oblacima. Ali prosječne vrijednosti ukazuju da nismo imali velika odstupanja.

Počeo je prvi toplotni talas ovog ljeta i već su zabilježene temperature do 40 °C u pojedinim dijelovima BiH. Zbog toga je danas upaljen žuti i narandžasti meteoalarm za kompletno područje Bosne i Hercegovine. Hoće li se ovaj period nastaviti?

Ovo je prava meteorološka uvertira u ljeto koje nas očekuje ove godine. Narandžasti meteoalarm je na snazi do 26. juna nakon čega slijedi nešto blaže vrijeme.

Možemo li barem lokalno očekivati pljuskove i osvježenje u vidu kiše?

Svakako da očekujemo pljuskove širom države, ali oni će biti izrazito lokalnog karaktera. Kratkotrajni. I ono što se izluči neće biti dovoljno da rashladi velike površine naše zemlje. Tako da te padavine mogu samo pogoršati situaciju u smislu sparine, kazao je Krajinović.

Osvježenje tokom noći?

Na sjeveroistoku naše zemlje, u Gradačcu, već tri noći imamo temperature iznad 20 stepeni Celzijusa. Što je izrazito negativno. Te noći se zovu tropske. I u Mostaru smo imali takve dvije noći. Sve te prilike će se nastaviti do 26. nakon čega će se temperature spustiti u granice normalne za ovo doba godine.

Komentariši

Written by Redakcija

Duvnjaci u stilu proslavili dan glazbe: Mjuzikl i koncert za mnogobrojnu publiku / Bljesak.info

Znakovi koji će otkriti da vas partner voli