Categories: Novosti

Predsjednik i vlada prozvani zbog velikog broja umrlih od covida

Tisuće građana Brazila izašle su u subotu na ulice diljem zemlje optužujući predsjednika Jaira Bolsonara i vladu zbog neučinkovitog upravljanja covid-krizom, posebno zbog spore nabave cjepiva i sumnje u opravdanost nošenja maski.

Brazil je u subotu, premašivši brojku od pola milijuna umrlih od covida-19, došao na drugo mjesto na svijetu po broju umrlih od te bolesti, odmah nakon SAD-a.

Građani žestoko kritiziraju predsjednika Bolsonara zbog neadekvatne reakcije na covid-krizu, a posebno prozivaju vladu zbog niza propuštenih prilika za kupnju cjepiva.

Iz kompanije Pfizer priopćeno je da nisu dobili odgovore na ponude za prodaju cjepiva koje su brazilskoj vladi poslane između kolovoza i studenoga 2020. godine.

Prema podacima brazilskog ministarstva zdravstva, samo 11 posto građana Brazila potpuno je cijepljeno, a 29 posto dobilo je prvu dozu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Prosvjedujemo protiv genocidne Bolsonarove vlade koja nije kupila cjepivo niti je napravila išta drugo kako bi se pobrinula za svoje građane, rekao je tridesetšestogodišnji Aline Rabelo, jedan od prosvjednika u brazilskom glavnom gradu.

Do ranih popodnevnih sati u subotu, prosvjedi u su održani u najmanje 44 brazilska grada, diljem 20 država, izvijestila je najveća brazilska TV kuća, Globo.

Prosvjednici ističu da je pola milijuna umrlih od covida-19 jedna vrsta genocida koji je brazilska vlada provela nad svojim građanima te zahtijevaju da se Bolsonara ukloni s funkcije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Uz Donat za sedam dana do zdravih navika za život bez žgaravice

Novi program koji u centar pažnje stavlja jako čest problem modernog čovjeka – žgaravicu, razvili…

3 minute ago

Nasilje u Njemačkoj: Najviše napada političare Zelenih i AfD-a

U Berlinu je fizički napadnuta senatorica za gospodarstvo grada Berlina i bivša gradonačelnica, što je…

1 sat ago

Novo finale za ”Kraljevski klub”

Real Madrid je ponovo u finalu Lige šampiona, a šta je tu novo. Nakon ’’ludih’’…

2 sata ago

Na koji način ispijanje kafe pomaže vašem zdravlju?

Vječno je pitanje je li kafa zdrava, u koje doba dana i u kojim količinama.…

2 sata ago

Dubai Islamic Bank podržava 13. Sarajevo Business Forum

Dr. Adnan Chilwan, CEO Dubai Islamic Bank Group potvrdio svoj dolazak i učešće kao glavni…

3 sata ago

JESU LI NA BHRT-u UOPŠTE SVJESNI ŠTA SU DANAS NAPRAVILI: Karamehmedović potpisao odluku, pušten program…

[{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/05\/fort2.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/05\/fort2.jpg","caption":"Belmin Karamehmedovi\u0107 i Edin Forto (Foto: Slobodna Bosna)","bg":"151824"}] Nakon što je Općinski sud Sarajevo donio…

3 sata ago