in

Slučaj “Memić”: Tužiteljstvo BiH planira podizanje optužnice / Bljesak.info

Slatka-Tajna.Eu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine predložilo je pritvor za osumnjičenu Alisu (Mutap) Ramić koja je bila sa Dženanom Memićem kada je stradao, kao i za Muamera Ožegovića, Nebojšu Veljovića i Nedžada Hrvata, te najavilo da u narednom periodu planira objedinjavanje predmeta i podizanje optužnice.

Tužitelj Ćazim Hasanspahić je na ročištu za iznošenje prijedloga za određivanje pritvora kazao da je Muamer Ožegović bio prisutan kada su policijski službenici došli da preuzmu videozapise, ali zbog nestanka struje nisu to učinili. Idući put kad su došli, prema riječima Hasanspahića, zatekli su Ožegovića, ali ne i snimke iz perioda od 8. do 12. veljače 2016. godine.

“Policijski službenici potvrđuju da su utvrdili da postoji veći broj nadzornih kamera”, kazao je Hasanspahić, dodajući da većina kamera pokriva ulicu kuda se kretao Dženan Memić.

On je dodao da su vještačenja pokazala da su samo za navedeni period izbrisani snimci, ali ne i oni od prije i poslije, te da nestanak struje “ne stoji, jer bi bili izbrisani svi snimci”.

Kompleksan predmet

Tužitelj Dubravko Čampara je kazao da je ovaj predmet, koji se odnosi na organizirani kriminal u vezi sa ometanjem istrage i prikrivanjem dokaza, izrazito kompleksan, te da se nalazi u osjetljivoj i ranjivoj fazi. Objasnio je da Obrani nisu dostavljeni svi dokazi iz razloga ugrožavanja istrage, tijekom koje je do sada saslušano devet zaštićenih svjedoka.

Ukupno je saslušano 60 svjedoka u istrazi, rekli su tužitelji, te na pitanje sutkinje Suda BiH, Tatjane Kosović, što planiraju u narednih 30 dana pojasnili su da će se raditi na istrazi, objediniti predmet i podići optužnica.

On je naveo da se osumnjičeni vrlo dobro poznaju, te da su potpuno svjesni svoje pozicije i imaju cilj da rade na ometanju. Podsjetio je da je javnost zainteresirana za ovaj predmet, na ranije organizirane proteste, te kako bi došlo do uznemiravanja ukoliko bi se netko od osumnjičenih našao na slobodi.

Odvjetnik Muamera Ožegovića, Selman Zijadić, kazao je da se protivi mjerama pritvora, te da je prošlo pet godina od događaja, a da on nije vidio nijedan dokaz osim toga da se njegov branjenik nalazio na radnom mjestu tog kritičnog dana.

On je predložio da mu se umjesto mjera pritvora odrede mjere tjednog javljanja i zabrane napuštanja mjesta boravka.

Alisa Mutap Ramić bila je dostupna Tužiteljstvu

Odbrana Alise (Mutap) Ramić je zatražila da se prijedlog Tužiteljstva odbije u cijelosti, te ukoliko je potrebno da se odrede mjere zabrane. Stavovi ove Obrane temeljeni su na medicinskoj dokumentaciji, kazala je braniteljica Nina Kisić, kao i da je Ramić bila suglasna da se učini vještačenje kad god i bilo kojom metodom.

“Alisa Ramić je sve vrijeme bila na raspolaganju Tužiteljstvu”, izjavila je Kisić.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Goran Dragović, drugi odvjetnikosumnjičene Ramić, kazao je da njen telefon nije oduzet, već dobrovoljno predat, jer je to “iPhone 11, koji CIA ne može otvoriti bez pristanka”.

Prijedlogu Tužiteljstva usprotivile su se i Obrane pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Obrana Nebojše Veljovića je zatražila odbacivanje prijedloga Tužiteljstva, navodeći da nije točno da je njihov branjenik pristupio organiziranom kriminalu “jer on i osumnjičeni Nedžad Hrvat na licu mjesta saznaju da se dogodila prometna nesreća, te nemaju nikakvih ranijih saznanja”.

Odvjetnik Hrvata, Mirsad Arslanagić, smatra da je prijedlog Tužiteljstva neosnovan “jer njegov branjenik da je htio, imao je pet godina da uništava dokaze i utječe na svjedoke”.

Pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) uhitili su Alisu (Mutap) Ramić i ostale u srijedu, 16. lipnja.

Do sada su u sklopu ove istrage i zbog ovih djela, ali i pomoći počinitelju poslije učinjenog krivičnog djela, uhićen su i pritvoreni Hasan Dupovac, bivši šef Odjela za prometne  nesreće MUP-a KS-a, Alisin otac Zijad Mutap te službenik MUP-a KS-a Josip Barić.

Dženan Memić preminuo je 15. veljače 2016., nakon teških ozlijeda koje je zadobio 8. veljače iste godine, dok je s djevojkom Alisom Mutap šetao Velikom alejom na Ilidži.

Ljubo i Bekrija Seferović su optuženi da su skrivili prometnu nesreću u kojoj je Memić teško ozlijeđen, ali ih je Kantonalni sud u Sarajevu oslobodio krivice. Vrhovni sud Federacije BiH dva puta je ukinuo presudu Kantonalnog suda, i postupak je trenutno na Vrhovnom sudu.

Sud će odluku o prijedlogu Tužiteljstva donijeti naknadno.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Building The Perfect Pitcher | Pitcher Specific Strength And Conditioning Program

Goleada u Minhenu: Njemačka srušila prvaka Evrope