in

Rumunjska kroz Mehanizam EU-a donirala Srbiji 50.400 doza cjepiva AstraZeneca

Slatka-Tajna.Eu

Beogradski Institut za virosologiju, cjepiva i serume Torlak preuzeo je danas 50.400 doza cjepiva AstraZeneca koje je Srbiji donirala Rumunjska kroz Mehanizam civilne zaštite Europske unije, pripoćio je EU info.

Pomoćnica srbijanskog ministra zdravlja za međunarodnu suradnju Danijela Urošević zahvalila je Rumunjskoj na donaciji i istaknula da ta cjepiva ne dolaze “zato što ih Srbiji nedostaje, već zato što cjepiva poručena posredstvom mehanizma Covax kasne”, priopćila je srbijanske vlada.

Srbija je od početka kampanje imunizacije jedna od najuspješnijih zemalja po nabavi cjepiva razmjerno broju stanovnika, a danas je na punktu za cijepljenje na beogradskom velesajmu u tijeku dociepljivanje gospodarstvenika iz regije, pretežito iz BiH i Sjeverne Makedonije.

– Imamo dovoljno cjepiva i u ovom trenutku, ali doze koje je Srbija naručila posredstvom Covax-a nisu stigle na vrijeme i to je riješeno na ovaj način, istaknula je Urošević.

Riječ je o devetoj akciji tog euromehanizma od ožujka prošle godine kojim se podupire borba Srbije protiv Covida-19 i ukupan iznos pomoći do danas doseže više od sedam milijuna eura.

– Današnja isporuka predstavlja još jednu brzu reakciju EU na potrebe Srbije u borbi protiv Covida -19, a Unija je, sveukupno, mobilizirala više od 66 milijuna eura za Srbiju i uložit ce mnogo više za potporu ekonomiji, napose za mala i srednja poduzeca, navodi EU info.

Mehanizam civilne zaštite EU olakšava suradnju u reagiranju u izvanrednim situacijama, pripremi i prevenciji između država članica, te nekoliko drugih europskih zemalja, a Srbija je postala članicom Mehanizma 2015. godine.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuSrbija je do sada dala više od 5,1 milijun doza cjepiva – od toga je prvom dozom cijepljeno oko 44 posto stanovnika, a docijepljeno ih je oko 40 posto, što je ispod očekivanja da se do 21. lipnja procijepi više od polovice punoljetnih stanovnika.

U Srbiji je od ožujka ove godine dosad cijepljeno i više od 36.000 stranih državljana, a deseci tisuća doza cjepiva donirani su Sjevernoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini, te Crnoj Gori.

Srbijanski zdravstveni sustav u kampanje imunizacije počete 24. prosinca 2020. godine koristi četiri vrste cijepiva – Pfizer/BioNTech, AstraZenecu, kineski Sinopharm, te ruski Sputnjik V, koji se od početka lipnja proizvodi i u Srbiji, u Institutu “Torlak”. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Fonsi: „Despacito“ je dar od Boga, ali me je mnogo koštao

Mostarske studentice Poslovne informatike finalistice Vispakovog natjecanja / Bljesak.info