in

DŽAFEROVIĆ U ANTALIJI GOVORIO KAKO SE BiH NOSI S KORONAVIRUSOM: ‘EU u prvom momentu uopće nije reagirala na pravi način. Na to smo upozoravali i MI…’

Slatka-Tajna.Eu

[{“img”:”/img/vijesti/2021/06/efik_dzaferovic_sb.jpg”,”full”:”/img/vijesti/2021/06/efik_dzaferovic_sb.jpg”,”caption”:”u0160efik Du017eaferoviu0107 (Foto: Slobodna Bosna)”,”bg”:”bfac99″},{“img”:”/img/vijesti/2021/06/efik_dzaferovic_sb_2.jpg”,”full”:”/img/vijesti/2021/06/efik_dzaferovic_sb_2.jpg”,”caption”:”(Foto: Slobodna Bosna)”,”bg”:”3d3a37″}]

Važna lekcija pandemije je da lažne vijesti i širenje panike moraju biti u startu sasječeni. U ovakvim situacijama se mora slušati riječ stručnjaka,mora se slušati riječ nauke, rekao je danas član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović u Antaliji na panelu “Regionalna solidarnost: lekcije koje smo naučili iz pandemije”.

“Pandemija COVID-19 je bila prva globalna kriza, kriza koja je pogodila uistinu cijeli svijet, bez izuzetka. Na sličnom skupu poput ovog sam čuo formulaciju koja kaže – virus je bio nediskriminatoran, pogađao je sve ljude, bez razlike”, kazao je Džaferović tokom obraćanja skupu, prenosi Hayat.

Na samom početku pandemije, kako je istaknuo, svjedočili smo problemima u funkcionisanju multilateralnih mehanizama, prvenstveno Ujedinjenih nacija.

“Suočavali smo se sa nestašicom potrebnih zdravstvenih sredstava. Slična situacija bila je s vakcinama. U takvoj situaciji dobili smo podršku drugih država. Koristim ovu priliku u Antaliji da zahvalim vlastima Republike Turske jer su nam pritekle u pomoć sa vakcinama.

Kako je vrijeme prolazilo stvari su postajale normalnije. EU u prvom momentu uopće nije reagirala na pravi način. Na to smo upozoravali i mi iz BiH. Ali nakon dva ili tri mjeseca nakon što se vidjelo kuda treba ići, EU je kao multilateralni mehanizam dala najizdašniju”, kazao je Džaferović.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuZato je, kaže,  potrebno jačati sve multilateralne organizacije, počev od Ujedinjenih nacija, preko EU i NATO saveza pa do regionalnih platformi. Jer samo zajedno se možemo suočiti sa savremenom izazovima, piše Fena.

Predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić učestvuju na Antalija diplomatskom forumu o temi regionalne solidarnosti.

loading…


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

MOLIM SVE DA SE TO ISPRAVI: Marina Visković reaguje

De Minaur zaustavio Čilićev niz / Bljesak.info