in

Još jedna uspješna Bosanka: Jasmina Balta završila je Kraljevsku vazduhoplovnu akademiju u Velikoj Britaniji

Slatka-Tajna.Eu

Jasmina Balta, pripadnica Oružanih snaga BiH uskoro se vraća u Bosnu i Hercegovinu sa obuke na prestižnoj Royal Air Force College u Velikoj Britaniji. Kako je odlučila biti vojnik, kako stigla do Velike Britanije, kakvi su joj planovi, Balta je otkrila za Interview.ba.

Prekrasna i ambiciozna Bosanka, upravo ovih dana privodi kraju obuku na prestižnoj Kraljevskoj vazduhoplovnoj akademiji Cranwell (Royal Air Force College) u Velikoj Britaniji.

Krenula je iz Vareša, gdje je završila osnovnu školu, srednju u Brezi, a zatim stigla u Sarajevo na Fakultet zdravstvenih studija. Na prvoj je godini aplicirala za konkurs za vojnika Oružanih snaga. I naravno, uspjela. Prošle godine aplilcirala je za Akademiju Cranwell. I naravno, opet uspjela.

– Biti vojno lice bio je moj san iz djetinjstva, ali negdje u srednjoj školi sam odlučila školovanje nastaviti kao medicinar. Vojnički san sam zakratko ostavila po strani. No, život nosi nepredvidive trenutke i nikada ne znamo kakvu će priliku pružiti baš nama. Možda je, mislim danas, nova prilika čekala na mene, govori Balta.

Sjeća se kako je tokom prve godine studija, pred kraj drugog semestra vidjela konkurs za vojnike u OSBiH.

– Bio je to za mene trenutak velike odluke. Jedno su želje, drugo mogućnosti i realnost. Želja mi je bila nositi uniformu i zastavu moje jedine države, ali sam imala dilemu hoću li moći to uklopiti s obavezama na fakultetu. Bilo je puno pitanja, je li to ispravno, da li je moguće? Ali, želja je bila prejaka. I velika podrška dragih ljudi, koji su mi uvijek vjetar u leđa. Tako sam odlučila da se prijavim i budem i student i radnik koji školuje sam sebe. Nije bilo lako, ali kad na kraju uspijete, sav umor, neprospavane noći, odricanja, trčanja s posla na predavanja, ostavite po strani i budete ponosni na sebe, kaže ona.

Sve do prošle godine kada je na stanici Ministarstva odbrane BiH vidjela konkurs za Akademiju u Velikoj Britaniji. Uvjeti su bili naizgled jednostavni, da niste stariji od 26 godina, završen Prvi ciklus studija, naravno i poznavanje engleskog jezika, te fizička spremnost, onda test općeg znanja i psiho test).

Dolazak u Veliku Britaniju za Jasminu je posebno iskustvo. Koje, kaže, nema cijenu.

– Prvi dio, prelazak iz civilnog u vojni život nije mi bio stran, pa mi privikavanje nije teško palo. No, ipak, bio je to potpuno novi život. Nova okolina, ljudi, jezik, običaji, kultura. Bilo je raznih trenutaka, ali nikada nisam sebi rekla da ja to ne mogu. Kroz sve dijelove obuke prolazila sam s kolegama kao tim. Svi smo bili na istom putu. No, davala sam svoj maksimum u svakoj vježbi, fizičkom treningu, učenju o liderstvu, pripremanju sobe za inspekciju, poliranju cipela, otkriva Balta.

Svaki dan obuke, kaže, pamtit će do kraja života. Bilo da je riječ o treninzima, nakon kojih je ponekad mislila da će raspasti u paramparčad, zatim adventure treninzima u Velsu, te ispitima liderske sposobnosti, izdržljivosti, timskog rata u Škotskoj.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuPosebno ističe finalni dio obuke, koji istovremeno znači i finalni ispit onog što je naučila prethodnih mjeseci.

– Tu smo pokazivali kakvi smo lideri i kako ćemo sutra raditi kao oficiri, komandiri. To je za mene bio najzanimljviji dio obuke, svaka sedmica je bila karakteristična. U svakoj smo pokazali najbolje kvalitete ličnosti i dali svoj maksimum, kao pojedinci i kao tim. Mnogo sam naučila i to ću svakako primijeniti u ulozi oficira u našim Oružanim snagama, ističe Jasmina.

– Neizmjerno mi je drago što sam imala priliku za školovanje u inostranstvu, kad imamo priliku sudjelovati u misijama, upoznavati ljude širom svijeta, stvarati prijateljstva, graditi sebe i druge. I što je najvažnije, predstavljati našu domovinu u najboljem svjetlu, kroz rad, naglašava Balta.

Na profesionalnom planu, dodaje, dobila je veliko znanje, koje nosi sa sobom i koje će primjenjivati.

Uskoro se vraća u BiH i planira nastaviti master studij, težiti ka usavršavanju, dati svoj doprinos u Oružanim snagama, služiti, kako naglašava uvijek, domovini.

Zato Jasmina Balta ima razloga da se ponosi. I bude ponos.

Izvor: Interview.ba.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Mostar: Zapalio se Smart / Bljesak.info

Novi trend koji osvaja žene: Kupaći kostimi s trakicama