in

“Identifikujemo prostor za saradnju” “Nije bilo neprijateljstava”

Slatka-Tajna.Eu

Biden i Putin su nakon samita u Ženevi uputili ohrabrujuće poruke.

Lideri Sjedinjenih Država i Rusije Joe Biden i Vladimir Putin usaglasili su se tokom samita održanog u Ženevi o povratku ambasadora u prijestolnice Washington i Moskvu – povučenih ranije tokom godine.

Njihov susret trajao je oko četiri sata i bio je prvi od kada je Biden preuzeo mandat. Odnosi dvije države posljednjih godina nalaze se na najnižim tačkama.

“Ton sastanka je bio dobar i pozitivan. Uradio sam ono zbog čega sam došao – da identifikujemo prostor za saradnju i direktno prenesem da će Amerika odgovoriti na poteze koji utiču na njene vitalne interese”, izjavio je na konferenciji za novinare predsjednik Biden, koji je dodao da “ništa ne može da zamjeni direktne razgovore lidera, licem u lice.”

Američki predsjednik je izjavio da nikome nije u interesu “novi hladni rat” i dodao da nema problem sa tim da SAD posluju sa Rusijom sve dok ona poštuje međunarodne norme – prenosi Glas Amerike.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Prije Bidena, novinarima se bratio ruski predsjednik.​

“Samit je bio konstruktivan i nije bilo neprijateljstava. Sa Bidenom sam se usaglasio o povratku ruskih diplomata u Ameriku. Rusija i Sjedinjene Države dijele odgovornost za nuklearnu stabilnost i održaće razgovore o mogućim promjenama nedavno produženog sporazuma START o njegovom ograničavanju”, rekao je Putin novinarima u Ženevi.

Ruski predsjednik rekao je da je zadovoljan objašnjenjem za slučaj u kom je predsjednik Biden na direktno postavljeno pitanje smatra li Putina ubicom – odgovorio potvrdno. Također, ukazao je da je američki predsjednik sa njim razmatrao i pitanja ljudskih prava i američkih državljana pritvorenih u Rusiji.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Intenziviranje aktivnosti na izgradnji Vjetroelektrane Poklečani

Najzahvalniji materijali za visoke temperature