in

Pridruživanja Bosne i Hercegovine WTO u završnoj fazi

Slatka-Tajna.Eu
Business Magazine

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija izjavio je na zajedničkoj sjednici oba doma Parlamentarne skupštine BiH da su pregovori za pristupanje BiH Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) već duže vrijeme u završnoj fazi.

“Proces pridruživanja BiH WTO traje duže od 20 godina“, kazao je Tegeltija, odgovarajući na pitanje poslanika u Predstavničkom domu PSBiH Dženana Đonlagića (DF) o tome kada će konkretno Vijeće ministara BiH preduzeti završne korake i okončati proces pridruživanja BiH toj organizaciji.

Tegeltija je pojasnio da se WTO pristupni pregovori vode u dvije odvojene oblasti i to multilateralni pregovori o vanjskotrgovinskom režimu BiH i bilateralni pregovori o pristupu tržištu BiH za robe i usluge.

Multilateralni pregovori o vanjskotrgovinskom režimu BiH podrazumijevaju proces usaglašavanja domaćeg trgovinskog zakonodavstva i prakse s pravilima i principima međunarodnog multilateralnog trgovinskog sistema.

“Drugi dio pregovora koji svaka zemlja vodi su takozvani bilateralni pregovori o pristupu tržišta upravo te zemlje i to često budu duži, mukotrpniji i teži razgovori. Do sada je održano 13 konferencija vezano za multilateralne pregovore o vanjskotrgovinskom režimu BiH i tu smo u situaciji da više nema problema i poteškoća”, naveo je Tegeltija.

Bilateralni pregovori odvijaju se, kako je dodao, zavisno od toga koliko neka zemalja želi da otvori te pregovore, a s BiH je bilateralne pregovore o pristupanju WTO otvorila samo Ruska Federacija.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Ruska Federacija je u jednom trenutku otvorila raspravu oko velikog broja tarifnih oznaka i sada se to svelo na jedan manji broj tarifnih oznaka koje nisu veliki problem za usaglašavanje”, zaključio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

 

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

NAKON TROVANJA PLINOM: Nikolina se boji tromba, a kćerki prepoznate promjene na mozgu

Ruski igrač iznesen na nosilima