in

Presuda Stanišiću i Simatoviću zakazana za 30. juni

Slatka-Tajna.Eu

Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) zakazao je presudu bivšim šefovima Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, optuženim za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, za 30. juni, saopšteno je iz ovog suda.

Presuda koja je zakazana za 30. juni u 15 sati donijet će sudije Burton Hall, Joseph E. Chiondo Masanche i Seon Ki Park.

Mehanizam je ukinuo privremeno puštanje na slobodu Stanišiću i Simatoviću, te im naredio da se vrate u Pritvorsku jedinicu Ujedinjenih Nacija (UN) do 24. juna.

Također je naloženo Srbiji da odrede zvaničnike Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) koji će istpratiti Stanišića i Simatovića od mjesta prebivališta do aerodroma u Holandiji, gdje će ih predati holandskim vlastima. Oni će također osigurati i njihovu ličnu sigurnost do predavanja.

Mehanizam je zatražio od vlasti svih zemalja kroz koje Stanišić i Simatović budu prolazili da oni budu u pritvoru dok su u tranzitu kao i da ih uhapse u slučaju pokušaja bjekstva tokom putovanja do pritvorske jedinice.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuHolandiji je naloženo da osigura transport Stanišića i Simatović pod pratnjom od aerodroma do pritvorske jedinice.

Jovica Stanišić, bivši šef Službe državne bezbjednosti Srbije i Franko Simatović, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije terete se da su od aprila 1991. do decembra 1995. godine učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) na čelu sа tadašnjim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem, čiji je cilj bio uklanjanje većine Bošnjaka i Hrvata sа dijelova teritorija BiH i Hrvatske, prenosi Detektor.ba.

Postupak protiv Stanišića i Simatovića je posljednji u kojem će sudije Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) utvrđivati da li su bivši zvaničnici Srbije krivi za ratne zločine u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, saopćeno je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

CIJELA ESTRADA DOŠLA KOD SAŠE POPOVIĆA, A OD NJE TRAGA: Brena je s njim zgrnula MILIONE, a evo zašto ga sad nije ispoštovala

Rad od kuće donio milijarde švicarskoj kompaniji