Categories: Biznis

Oporavak njemačke ekonomije zahtijevat će malo više vremena

Njemačka ekonomija porast će ove godine slabije no što se očekivalo zbog problema u nabavi koji koče industriju, ali snažan oporavak tek je malo odgođen, do 2022. godine, izvijestio je institut ifo.
Najveća evropska ekonomija porast će ove godine 3,3 posto, procijenio je institut, snizivši procjenu iz marta za 0,4 postotna boda.

Iduće godine aktivnosti bi trebale ubrzati na 4,3 posto, što je za 1,1 postotni bod više no što je ifo prognozirao početkom proljeća.

“Ekonomiju će kratkoročno zakočiti nestašica u opskrbi ponajprije primarnim proizvodima”, objasnio je ekonomist instituta Timo Wollmershaeuser.

Njemački proizvođači automobila Volkswagen i Daimler izvijestili su  da će zbog nestašice poluprovodnika ponovo skratiti radno vrijeme u nekim pogonima, podsjeća Reuters.

“Za oporavak, koji je sam po sebi snažan zbog otvaranja ekonomije, trebat će tek nešto više vremena no što smo očekivali u martu”, naglasio je Wollmershaueuser.

Ifove procjene manje su optimistične od onih centralne banke, koja je za ovu godinu prognozirala 3,7-postotni rast aktivnosti. U 2022. godini aktivnosti bi po njima trebale ubrzati na 5,2 posto.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Za razliku od Bundesbanka, institut očekuje nešto slabiju podršku potrošnje domaćinstava, budući da mnogi potrošači vjerovatno neće odmah potrošiti svu pandemijsku ušteđevinu, objašnjava ekonomist ifoa.

Oporavak od pandemije covida-19 i uska grla u opskrbi čipovima, drvnom građom i drugim materijalima istovremeno podižu cijene, pa će inflacija ove godine poskočiti na 2,6 posto, s 0,6 posto u 2020. godini, procjenjuju u ifou. U 2022. godini rast cijena trebao bi po njima usporiti 1,9 posto.

Snažan oporavak vjerovatno će potaknuti domaću potražnju, a time i uvoz, koji bi ove i iduće godine trebao rasti snažnije od izvoza.

To će pomoći Njemačkoj da smanji veliki višak na tekućem računu platne bilanse, iskazan udjelom u BDP-u, na 5,8 posto u ovoj, te na 4,9 posto u idućoj godini, čime će prvi put u puno godina biti ispod plafona propisanog u EU, primjećuje ifo.

Redakcija

Recent Posts

Italijan pobjednik četvrte etape utrke Giro d‘Italia

Talijanski biciklist Đžonatan Milan, član ekipe Lidl Trek, pobjednik je četvrte etape utrke Giro d‘Italija,…

6 minuta ago

Kineski predsjednik doputovao u drugi posjet Srbiji u osam godina

Kineski predsjednik doputovao u SrbijuFoto: Marko Djurica / REUTERSKineski šef države Xi Jinping započeo je…

2 sata ago

Borusija prvi finalista Lige šampiona

Fudbaleri Borusije iz Dortmunda prvi su finalisti aktuelne sezone UEFA Lige šampiona. „Milioneri“ su na…

2 sata ago

Turistička zajednica KS promoviše turističke potencijale na sajmu ATM Dubai

“Tržište zemalja Zaljeva prepoznajemo kao jedno od prioritetnih kada je u pitanju Kanton Sarajevo, s…

2 sata ago

“PODNIO JE KRIVIČNU PRIJAVU PROTIV MENE” Seka Aleksić u problemu zbog udomljavanja kuce – pokazala dokument

Muzička zvezda Seka Aleksić (43) oglasila se juče i objasnila šta je doživela zbog udomljavanja…

3 sata ago

Obnovljena posljednja od 16 srušenih džamija u Banjoj Luci uz poruke da se mir gradi zajedno

Svečano je otvorena džamija Arnaudija u Banjoj Luci, posljednja obnovljena džamija, od ukupno 16 porušenih…

4 sata ago