in

Oporavak njemačke ekonomije zahtijevat će malo više vremena

Slatka-Tajna.Eu

Njemačka ekonomija porast će ove godine slabije no što se očekivalo zbog problema u nabavi koji koče industriju, ali snažan oporavak tek je malo odgođen, do 2022. godine, izvijestio je institut ifo.
Najveća evropska ekonomija porast će ove godine 3,3 posto, procijenio je institut, snizivši procjenu iz marta za 0,4 postotna boda.

Iduće godine aktivnosti bi trebale ubrzati na 4,3 posto, što je za 1,1 postotni bod više no što je ifo prognozirao početkom proljeća.

“Ekonomiju će kratkoročno zakočiti nestašica u opskrbi ponajprije primarnim proizvodima”, objasnio je ekonomist instituta Timo Wollmershaeuser.

Njemački proizvođači automobila Volkswagen i Daimler izvijestili su  da će zbog nestašice poluprovodnika ponovo skratiti radno vrijeme u nekim pogonima, podsjeća Reuters.

“Za oporavak, koji je sam po sebi snažan zbog otvaranja ekonomije, trebat će tek nešto više vremena no što smo očekivali u martu”, naglasio je Wollmershaueuser.

Ifove procjene manje su optimistične od onih centralne banke, koja je za ovu godinu prognozirala 3,7-postotni rast aktivnosti. U 2022. godini aktivnosti bi po njima trebale ubrzati na 5,2 posto.

Za razliku od Bundesbanka, institut očekuje nešto slabiju podršku potrošnje domaćinstava, budući da mnogi potrošači vjerovatno neće odmah potrošiti svu pandemijsku ušteđevinu, objašnjava ekonomist ifoa.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Oporavak od pandemije covida-19 i uska grla u opskrbi čipovima, drvnom građom i drugim materijalima istovremeno podižu cijene, pa će inflacija ove godine poskočiti na 2,6 posto, s 0,6 posto u 2020. godini, procjenjuju u ifou. U 2022. godini rast cijena trebao bi po njima usporiti 1,9 posto.

Snažan oporavak vjerovatno će potaknuti domaću potražnju, a time i uvoz, koji bi ove i iduće godine trebao rasti snažnije od izvoza.

To će pomoći Njemačkoj da smanji veliki višak na tekućem računu platne bilanse, iskazan udjelom u BDP-u, na 5,8 posto u ovoj, te na 4,9 posto u idućoj godini, čime će prvi put u puno godina biti ispod plafona propisanog u EU, primjećuje ifo.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

NAKON PRONALASKA LANSERA RAKETA U GRUDAMA: Uhapšen poznati biznismen iz Hercegovine, blizak Čovićevom HDZ-u…

LUNA OBJAVILA PRVU FOTOGRAFIJU SA BEBOM: Čarobno jutro!