in

Japan spreman da ublaži mjere pred Olimpijske igre

Slatka-Tajna.Eu

Očekuje se da Japan danas najavi ublažavanje vanrednog stanja zbog korona virusa u Tokiju i šest drugih regiona, a novi dnevni slučajevi padaju u trenutku kada zemlja sprovodi završne pripreme za Olimpijske igre koje počinju za nešto više od mjesec dana.

Stručna vladina komisija za kovid-19 dala je danas na sastanku preliminarno odobrenje za vladin plan kojim bi se ublažila vanredna situacija u Tokiju, Aičiju, Hokaidu, Osaki, Kjotu, Hiogu i Fukuoki, prenosi AP.

U Tokiju se broj novih slučajeva smanjuje na oko 500 dnevno, sa preko 1.100 koliko ih je bilo sredinom maja, a guvernerka Tokija Juriko Koike poručila je da moraju na snazi da ostanu efikasne mjere protiv virusa.

Vanredno stanje ostaće na Okinavi, gdje su bolnice i dalje preplavljene, dok će Hirošima i Okajama biti skinuti sa liste, a očekuje se da premijer Jošihide Suga konačnu odluku objavi kasnije u toku današnjeg dana.

Japan se od kraja marta bori da uspori talas infekcija izazvanih zaraznijim varijantama virusa, a broj novih dnevnih slučajeva u jednom trenutku popeo se iznad 7.000, dok su teško bolesni pacijenti preplavili bolnice u Tokiju, Osaki i drugim gradskim oblastima.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Situacija se u međuvremenu značajno smirila, a od premijera Suge se očekuje da ne produži vanredno stanje koje ističe u nedjelju,već da se pređe na blaže mjere, koje bi trebalo da važe do 11. jula, samo 12 dana prije početka Olimpijskih igara.

Uprkos zabrinutosti nekih medicinskih stručnjaka i javnosti zbog potencijalnih rizika održavanja manifestacije, Suga je saopštio da je odlučan da se od 23. jula održe “bezbjedne” Olimpijske igre.

Japan ne sprovodi stroga zaključavanja, a vanredno stanje dozvoljava guverenerima prefektura da nalože zatvaranje ili kraće radno vrijeme za neprioritetna preduzeća, a oni koji poštuju mjere dobijaju naknadu, a prekršioci se kažnjavaju novčanom kaznom.

Vlada je otvorila centre za masovnu imunizaciju i započela vakcinaciju u velikim kompanijama, što je dio ambicioznog cilja za primjenu čak milion doza dnevno, ali sa jučerašnjim danom je samo šest odsto Japanaca bilo potpuno vakcinisano.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Mina Kostić : Grudi mi vise, zrela sam za remont!

Nataša Bekvalac pokazala kako uživa sa svojim mezimicama!