in

Kako jaja mogu pomoći pri mršavljenju?

Slatka-Tajna.Eu

Jaja su jedna od najboljih namirnica koju možete izbrati ako ste na dijeti.

Kilograme je najbolje gubiti kombinacijom kalorijskog deficita i vježbanja, ali jaja mogu prilično da pomognu u tome. Naime, od njih smo dugo siti i to može da nas spriječi da “grickamo” između obroka. Samim time, unijećete manje kalorija.

Imaju puno proteina

Jaja su veoma bogata proteinima koji su potrebni za izgradnju mišića, a što više mišića imate to više kalorija sagorijevate. Jedno veće jaje sadrži 6,3 grama proteina pa ako pojedete dva već ste dosegli 25 odsto ukupne dnevne količine koju bi odrasli trebalo da konzumiraju.

Jedna studija iz 2010. proučavala je dvije grupe muškaraca. Jedni su za doručak jeli jaja, a drugi pecivo sa sirnim namazom. Ovi iz prve grupe su konzumirali po 400 kalorija manje.

Imaju malo ugljenih hidrata

Ako pokušavate da smanjite unos ugljenih hidrata jaja su vam novi najbolji prijatelj. Jedno jaje sadrži manje od 1 grama ugljenih hidrata i zbog toga ne prouzrokuje nagli rast šećera u krvi.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Imaju vrlo malo kalorija

Jaja su dobra za mršavljenje i jer imaju veoma malo kalorija. Veliko jaje ima samo oko 76 kalorija. To znači da za doručak, na primjer, možete da pojedete dva velika poširana jaja s tostom od cijelog zrba žitarica i unijeti samo 232 kalorije u organizam. To je manje nego što imaju neke energetske pločice.

Prepuna su vitamina

Jaja su odličan izvor vitamina D koji pomaže pri sagrijevanju masti i jako je bitan za mršavljenje. Osim toga, jaja su bogata i vitaminom B12, čiji nedostatak je povezan s debljanjem.

U jajima je i puno željeza koje nam daje energiju da možemo izdržati i napornije treninge i sagorjeti više kalorija.

Mogu da pomognu pri uravnoteženju nivoa šećera u krvi

Jaja mogu pomoći kod balansiranja šećera u krvi, a da pritom ne podižu nivo holesterola. Kada vam je nivo šećera u krvi stabilan, bez naglih skokova i padova i nivo energije stabilan je tokom cijelog dana, piše Eat this.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Posjeta regiji Pijemonte i susret sa dijasporom

PRIČA O PJESMI HIMZE POLOVINE: Prošetala Suljagina Fata – Hayat Production