in

“U Vijeću ministara sve izvjesnija ravnopravnost polova – konačna odluka na Domu naroda”

Slatka-Tajna.Eu

Na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH usvojene su izmjene i dopune Zakona o Vijeću ministara i u drugom čitanju.

Njima se predviđa da sastav Vijeća ministara tokom cijelog mandata odražava ravnomjernu zastupljenost spolova, tačnije 40 posto pripadnika ili pripadnica manje zastupljenog spola.

Ovu inicijativu još su u martu ove godine podnijele Mirjana Marinković Lepić i Aida Baručija, zastupnice kluba Naša stranka-Nezavisni blok.

„Zakon o Vijeću ministara sada je prošao sve potrebne procedure koje su u nadležnosti Zastupničkog doma.

Dom naroda često ne usvoji nešto što bude usvojeno na Predstavničkom domu, nadam se da ovog puta neće biti tako. Vrijeme je da pokažemo da smo i kao država i kao narodi došli do tog nivoa da možemo imati najveće zakonodavno tijelo u državi koje svojim sastavom reprezentira ravnopravnost spolova i, u tom smislu, daje pozitivan primjer drugima.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuAko delegati tog doma usvoje ove izmjene, to znači da Predstavnički dom više neće razmatrati saziv Vijeća ministara ako u njemu spolovi nisu ravnopravno zastupljeni. Do sada, maksimalan broj ministrica u svim sazivima Vijeća ministara bio je dva, a dešavalo se da Vijeće ministara bude bez ijedne ministrice.

Izmjene i dopune koje smo predložiti podrazumijevaju da se ravnopravnost spolova poštuje i prilikom imenovanja predsjedavajućeg Vijeća te njegovih zamjenika, odnosno zamjenica kao i prilikom imenovanja zamjenika, odnosno zamjenica svih ministara”, rekla je Marinković Lepić.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Dragan Mektić hospitaliziran na UKC RS / Bljesak.info

Kućna pedikura u tri koraka: Vratite mekoću svojim petama