in

Iz prirodnog spomenika nadomak Mostara izvučeno pet tona otpada / Bljesak.info

Slatka-Tajna.Eu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša od 5. i 6. lipnja 2021.godine speleolozi iz speleološkog društva Herceg Mostar, očistili ulaznu su vertikalni ulazni kanal speleološkog objekta u blizini Goranaca.

”Čišćenje ulazne vertikale je bilo nužno kako bi se moglo nastaviti daljnje istraživanje speleološkog objekta. Do sada smo dosegli dubinu od 260 metara, a nagomilani otpad je prijetio i izravno utjecao na sigurnost prilikom ulaska i izlaska iz spomenutog objekta”, ističu iz SD Herceg.

Foto: Bljesak.info / Iz prirodnog spomenika nadomak Mostara izvučeno pet tona otpada

Za sada je iz ulazne vertikale izvučeno preko 5 tona raznog otpada – kućni otpad, dotrajali komadi namještaja, oluci, štednjaci i sl., koji je po završetku propisno zbrinut.

Zbog velike količine otpada ubačenog u jamu, speleolozi nisu uspjeli obaviti čišćenje cijelog speleološkog objekta, te uskoro slijedi još jedno ovakvo druženje.

Foto: Bljesak.info / Iz prirodnog spomenika nadomak Mostara izvučeno pet tona otpada

”Masovno, možemo slobodno reći ”običajno”, odlaganje otpada u speleološke objekte sustavno se odvija godinama. Nažalost u jamama koje se nalaze blizu naseljenih mjesta i do kojih se može doći vozilom, nalaze se divlja odlagališta raznog otpada. Bacanjem otpada u jame, zalihe pitke vode, kao i jedinstvena podzemna fauna, izravno su ugoržene! Okolica Mostara krško je područje koje čuva zalihe pitke vode kako za sve nas koji živimo u Mostaru i ostalim mjestima koja se izravno napajaju iz crpilišta na izvorima Studenac i Radobolja”, Upozoravaju speleolozi.

Foto: Bljesak.info / Iz prirodnog spomenika nadomak Mostara izvučeno pet tona otpada

Vjeruju kako ljudi nisu svjesni štetnosti takvog zagađivanja i kako ovakvim aktivnostima mogu informirati javnost i podići svijest lokalnog stanovništva o navedenoj problematici, u nadi kako će time spriječiti daljnje onečišćavanje našeg podzemlja.

”Fotograijama i kratkim videom od 90 sekundi pokušali su prikazati razmjere opasnosti u koje su nas doveli nesavjesni sugrađani, napominjući kako se radi samo o jednom od stotina sličnih speleoloških objekata u okolici Mostara”, dodaju.

Video: YouTube


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Najbrži rast svjetske ekonomije u posljednjih 80 godina

TO NEMA VEZE S MOZGOM: Doris Pinčić o vezi sa Janom Štedulom