in

Daytonski sporazum treba dopuniti, najgore je gurati ga pod tepih

Slatka-Tajna.Eu

O Daytonskom sporazmu, globalnoj ulozi i budućnosti NATO saveza u Dnevniku HTV-a je komentirao vojni analitičar Marinko Ogorec.

– Daytonski sporazum je jedna vrlo bitna stvar, stalno zanemarujemo da njime nije završen rat u Bih, već je samo zaustavljen, taj rat je samo stopiran, rekao je. 

Objasnio je kako Daytonski sporazum ima cijeli niz manjkavosti i treba ga dopuniti i revitalizirati, a najgore bi bilo gurati ga pod tepih. Činjenica je, smatra, da svi međunarodni subjekti se moraju potruditi oko njegove revitalizacije, vidjeti što treba popuniti, promijeniti, kako bi se krenulo od nulte točke. 

O NATO savezu 

Na pitanje što bi trebalo mijenjati u strateškom konceptu NATO saveza, Ogorec je rekao kako je on stvoren kao simetričan odgovor na nekadašnju ekspanziju SSSR-a. 

– Činjenica da takav kakav je bio u to vrijeme, u velikoj mjeri je ostao do današnjeg dana, dodao je. 

Rekao je da se pomalo mijenja i da NATO sve više postaje globalni sustav, ali se javljaju i različiti oblici ugroze. Simetrična ugroza, rekao je Ogorec, je sve rjeđi oblik ugroze. 

– Imamo asimetrične prijetnje poput ilegalnih migracija, organiziranog kriminala, različitih oblika kriminalnog djelovanja, a na kraju krajeva i terorizma, dodao je. 

Zaključio je kako NATO treba određene promjene. 

O Joe Bidenu 

Osvrnuo se na američkog predsjednika Joea Bidena, rekao je da je on klasična politička škola SAD-a, očekuje da će djelovati na platformi koju su postavili Brzezinski i Kissinger. 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– SAD se vraćaju u onu svoju klasičnu kolotečinu na koju smo navikli, dodao je. 

“S Putinom treba razgovarati otvoreno” 

Odnosi s Rusijom na najnižoj razini od kraja hladnog rata, Ogorec kaže da s Putinom treba razgovarati otvoreno. 

– On je državnik koji je Rusiju naslijedio u vrlo devastiranom stanju, u raspadajućem stanju. Od zemlje potpuno devastirane po svim pitanjima, pretvorio ju je u veliku silu. Putin je toga svjestan, zašto ne bi trebali biti svjesni i ostali u međunarodnoj politici? Moraju biti svjesni, dodao je. 

“Kina je prvenstveno problem SAD-a” 

Što se tiče Kine, smatra da ona nije problem većine zemalja članica NATO-a, ona je prvenstveno problem SAD-a, njima je konkurent, a SAD nisu više same po sebi NATO, kao što je bilo kada je stvoren. 

– Interesi SAD-a se suprotstavljaju interesima Kine i tu će biti konkurencije na međunarodnoj političkoj sceni, dodao je. 

Nada se da neće ići u vojno nadmetanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Uzme li Nole sve Grend slemove, daćemo otkaz Goran i ja

Massthetic Muscle